четвер, 08 вересня 2022 15:56

Спецтема: Війна Росії проти України

МАГАТЕ назвало російських окупантів "радниками"

МАГАТЕ назвало російських окупантів "радниками"
Російський терорист біля захопленої Запорізької атомної електростанції. Фото: Getty Images

Міжнародне агентство з атомної енергії у своєму звіті за результатами місії назвало окупантів з "Росатому", які перебувають на Запорізькій АЕС, "радниками" українських атомників.

Звіт МАГАТЕ публікувала цього тижня. Про його подробиці розповів президент Енергоатому Петро Котін в інтерв'ю чеському телеканалу ČT24.

"Ми працюємо і наш персонал працює на ЗАЕС. Але ще там знаходиться 10-15 працівників з Росії, вони нелегально там перебувають. Місія МАГАТЕ написала, що вони є "радниками" й вони дають поради українській стороні з ядерної і радіаційної безпеки. Це дуже цікавий пасаж у цьому звіті", – сказав Котін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія тиснула на МАГАТЕ – Кислиця

"Нам не потрібні ніякі поради персоналу "Росатому". Що вони там роблять? Сидять в бункері, який зайняли на території ЗАЕС – це кризовий центр, який передбачений, щоб ліквідувати наслідки аварійної ситуації", – заявив Котін.

Росіяни крадуть інформацію, сказав.

"Вони там сидять і фактично крадуть інформацію з Запорізької атомної станції: про те, як ми там працюємо, які ми використовуємо програми, які модифікації ми зробили на наших блоках", – повідомив президент Енергоатому.

6 вересня МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС. Ситуація є безпрецедентною, написали вони.

Місія МАГАТЕ приїхала на Запорізьку АЕС 1 вересня. Потім гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі залишив станцію з більшістю членів делегації.

МАГАТЕ у своєму звіті майже не згадало про воєнні злочини російських військових щодо працівників ЗАЕС, заявив омбудсмен.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ назвало російських окупантів "радниками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі