вівторок, 06 вересня 2022 19:52

Спецтема: Війна Росії проти України

МАГАТЕ дістало першу критику за звіт

МАГАТЕ дістало першу критику за звіт
Місія МАГАТЕ прибула на захоплену російськими терористами Запорізьку АЕС 1 вересня. Фото: iaea.org

Міжнародне агентство з атомної енергії у своєму звіті майже не згадало про воєнні злочини російських військових щодо працівників Запорізької атомної електростанції.

Ідеться про вбивства, катування, незаконні арешти й переслідування. Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Facebook.

"Таке мовчання МАГАТЕ спонукає Росію до поширення цієї практики й застосування її надалі", – пише омбудсмен.

Також уповноважений ВР здивований, що у звіті вказали про необхідність припинення обстрілів території ЗАЕС і навколо неї, проте не зазначили, що такі обстріли здійснює саме російська сторона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія поставила під загрозу весь континент

"У звіті ідеться лише про стресові умови, тиск і загрози, які постають перед персоналом станції, однак не згадуються позасудові страти й катування персоналу російськими військовослужбовцями, про які вже відомо", – пише Лубінець.

Безпека персоналу є одним із принципів ядерної безпеки, нагадав омбудсмен.

"І мовчати про скоєння воєнних злочинів щодо персоналу станції російськими військовослужбовцями, які де-факто контролюють ЗАЕС, є неприпустимою помилкою", – заявив уповноважений з прав людини.

6 вересня МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС. Ситуація є безпрецедентною, написали вони.

Місія МАГАТЕ приїхала на Запорізьку АЕС 1 вересня. Потім гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі залишив станцію з більшістю членів делегації. На АЕС залишилися п'ять представників місії. 5 вересня інспектори МАГАТЕ покинули станцію.

Від місії поки не чути головної заяви – щоб з території АЕС вийшли російські окупанти, заявив президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ дістало першу критику за звіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі