вівторок, 23 серпня 2022 23:45

Спецтема: Війна Росії проти України

МАГАТЕ через кілька днів планує відвідати ЗАЄС

МАГАТЕ через кілька днів планує відвідати  ЗАЄС
Рафаель Маріано Гроссі. Фото: un.news

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вже найближчими днями може відвідати Запорізьку атомну електростанцію.

ЗАЕС наразі потерпає від російських провокацій, зокрема, Україна надала МАГАТЕ інформацію щодо поновлених російських обстрілів, які завдали додаткової шкоди в районі станції, йдеться у повідомленні на сайті МАГАТЕ.

Відомо, що 20 та 21 серпня внаслідок обстрілів з боку росіян отримала пошкодження інфраструктура ЗАЕС - лабораторні та хімічні приміщення, трансформатори ТЕС неподалік, що спричинило кількагодинне знеструмлення лінії електропередач, яка сполучає теплову станцію з ЗАЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза катастрофи на ЗАЕС: чи врятує йод від радіації

В Агентстві заявили, що ці інциденти демонструють, чому місія МАГАТЕ повинна потрапити на територію атомної станції. Присутність МАГАТЕ допоможе стабілізувати ситуацію з ядерною безпекою та охороною, зменшить ризик аварії на об'єкті. Очікується, що місія прибуде впродовж кількох наступних днів.

"Я продовжую дуже активно та інтенсивно консультуватися з усіма сторонами, щоб ця життєво важлива місія МАГАТЕ могла відбутися без подальших затримок" - заявив директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Обстріли росіян не тільки руйнують інфраструктуру, але й вбивають людей. Так, один зі співробітників ЗАЕС загинув 22 серпня внаслідок російського обстрілу.

На думку експерта, місія МАГАТЕ може відіграти ключову роль у звільненні ЗАЕС від російських окупантів - якщо одночасно із цим світова спільнота натисне на Кремль.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ через кілька днів планує відвідати ЗАЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі