понеділок, 18 березня 2013 13:14

Спецтема: Закон про наклеп

Кузьмін хоче ввести в Україні кримінальну відповідальність за наклеп

Кузьмін хоче ввести в Україні кримінальну відповідальність за наклеп
На думку Кузьміна, за акції "Юлі - волю!" у майбутньому слід ввести кримінальну відповідальність. Фото: svit24.net

Перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін виступає за введення в Україні кримінальної відповідальності за дифамацію – "публічне поширення дійсних чи вигаданих відомостей, які принижують честь, гідність чи ділову репутацію громаданина або організації, зганьблення у пресі з метою вплинути на виконання ними своїх обов'язків".

Про це він пише у статті для газети "Закон і бізнес".

"... Вважаю за доцільне запропонувати з метою практичного вирішення проблеми внесення статті про дифамацію до Кодексу про кримінальні проступки, прийняття якого, за словами Генерального прокурора Віктора Пшонки, очікується на початку 2014 року", - наголосив Кузьмін.

Він відзначив, що прийшов до такого рішення "на підставі аналізу статей про дифамацію кримінальних кодексів європейських держав та огляду проблем функціонування правосуддя України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроект про наклеп можуть повернути - експерт

Кузьмін додав, що сам особисто зіткнувся з дифамацією під час розслідування ним справ проти екс-міністра МВС Юрія Луценка, екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"В окрему площину юридичної дійсності цього методу тиску на суд можна віднести ефект Григорія Немирі, Сергія Власенка та Євгенії Ти­мошенко, яким шляхом дифамації під час міжнародних контактів удалося привернути увагу західних політиків та дискредитувати систему правосуддя України на міжнародному рівні", - написав Кузьмін.

При цьому він відзначив, що "справу Тимошенко" також справедливо відносять до розряду міфів і домислів, якими ЄС живе донині".

"Причому самі представники ЄС вникати в суть проблем нашої держави, об'єктивних розслідувань діянь, учинених п. Тимошенко, не бажають. На жаль, вони теж удаються до дифамації", - додав Кузьмін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переголосування закону про наклеп – локальний успіх громадянського суспільства – політолог

Заступник генпрокурора відзначив, що заяви європейських дипломатів, які коментують справу Тимошенко, а також "штучні акції протесту під гаслом "Волю Юлі" – "це яскраві приклади незаконного тиску на суд та прокуратуру з метою вплинути на рішення суду в інтересах Тимошенко".

На думку Кузьміна, такі дії треба зупиняти, а в майбутньому ввести за них кримінальну ввести відповідальність.

Нагадаємо, 18 вересня 2012 року Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини. Ним вводилась кримінальна відповідальність, зокрема ув'язнення до 3 років та великі штрафи за наклеп.

Автором законопроекту був "регіонал" Віталій Журавський. Пізніше після масових акцій протесту журналістів, Журавський вніс до парламенту постанову про скасування голосування в першому читанні за законопроект про наклеп 18 вересня. 2 жовтня депутати підтримали постанову про скасування голосування за законопроект про "наклеп".

Зараз ви читаєте новину «Кузьмін хоче ввести в Україні кримінальну відповідальність за наклеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

132

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі