четвер, 24 травня 2018 12:27

Купив чи не купив? Що відомо про свіжий скандал навколо Порошенка

Підготовлене журналістами в Україні та в США розслідування британської BBC вибухнуло скандалом. У ньому йдеться, що Петро Порошенко заплатив за зустріч із Дональдом Трампом. Платіж у $400 тис. був секретним. Його посередники Порошенка передали особистому адвокату американського лідера Майклу Коену.

Автор: ЕРА/UPG
  Зустріч Петра Порошенка з Дональдом Трампом у червні 2017 року
Зустріч Петра Порошенка з Дональдом Трампом у червні 2017 року

Ідеться про зустріч голів держав у червні минулого року у Білому домі. Після повернення Порошенка додому в Україні закрили розслідування щодо колишнього менеджера кампанії Трампа Пола Манафорта, зазначає видання.

Автор: REUTERS
  Пола Манафорта, серед іншого, підозрюють у тому, що він платив європейським політикам за лобіювання колишньої влади в Україні
Пола Манафорта, серед іншого, підозрюють у тому, що він платив європейським політикам за лобіювання колишньої влади в Україні

В Адміністрації українського президента цю інформацію заперечили і заявили про намір судитися з ВВС.

Відверта брехня, наклеп і фейк. Саме так ми оцінюємо дезінформацію про те, що зустріч президентів України і США була організована за гроші. Українсько-американський саміт у червні 2017 був організований виключно офіційними дипломатичними каналами, в тому числі посольством України в США. Поширена відверта дезінформація є частиною фейкової кампанії з дискредитації українсько-американських взаємин, а також персональною атакою на президентів України та США.

Оскільки у процесі підготовки цього матеріалу був проігнорований коментар про недостовірність цієї інформації, ми вимагаємо його спростування. У разі, якщо цього не станеться, залишаємо за собою право подати позов до суду, - ідеться у заяві АП.

Автор: seattlen.com
  Майкл Коен
Майкл Коен

Спростовує інформацію і Коен.

Ця історія абсолютно брехлива, - наголосив адвокат.

У США офіційно дозволений лобізм. Там це багатомільярдний бізнес. Впливові люди світу лобіюють інтереси своїх країн та власного бізнесу в Вашингтоні. За законом лобісти повинні кожні три місяці офіційно реєструватися в обох палатах парламенту, подавати інформацію про кожного замовника послуг, повідомляти про розмір грошової винагороди за послуги. Реєстрація лобістів є електронною і до неї є відкритий громадський доступ. За порушення законів передбачені жорсткі санкції.

Коен як лобіст не зареєстрований. Зважаючи на це, колишній мер Нью-Йорка і нині адвокат Трампа Руді Джуліані сумнівається, що зустріч була купленою.

Наявність таких платежів можна було б легко довести, тому було б нерозумно заперечувати це, якби це сталося. І Коен ніколи не реєструвався як іноземний агент... Я повинен припустити, що, можливо, було обговорення [угоди між Коеном та українським урядом]. Втім жодна зі сторін не завершила початого, - наголосив Джуліані.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко запевнив, що ГПУ розслідує справи щодо Манафорта.

Можу заявити, що спекуляції навколо так званого замороження справи Манафорта, котрі лунали вже від американського провідного видання, а тепер і британської служби, також повністю не відповідають дійсності. Генеральна прокуратура України має провадження, в яких фігурує пан Манафорт. Ми провели низку слідчих дій і щонайменше 4 рази запросили міжнародної правової допомоги від американських колег, яку ми отримали, - наголосив Луценко.

В Україні на тему купленої зустрічі вже придумали жарт: "Насправді Порошенко заплатив 600 тисяч доларів. 200 тисяч доларів становлять відкати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп підтримав Порошенка

У червні 2017 року відбулася перша зустріч президентів Петра Порошенка та Дональда Трампа. Вдруге очільники країн зустрілися у вересня того ж рокуна полях Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. Двостороння зустріч тривала годину.

У лютому 2018-го українська сторона анонсувала зустріч президентів у рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Проте американський лідер швидко залишив захід, проігнорувавши зустріч із Порошенком.

Зараз ви читаєте новину «Купив чи не купив? Що відомо про свіжий скандал навколо Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі