вівторок, 29 березня 2022 11:05

Кулеба закликав країни світу запровадити кримінальну відповідальність за використання символу Z

Кулеба закликав країни світу запровадити кримінальну відповідальність за використання символу Z
Верховна рада вже зареєструвала законопроєкт про заборону та кримінальну відповідальність за використання російської загарбницької символіки. У нас прирівняли символ "Z" до нацистської свастики Фото: УНИАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни світу ввести кримінальну відповідальність за використання символу Z. Латинську літеру в Росії вживають як символ вторгнення в Україну.

"Я закликаю всі держави криміналізувати використання символу Z як спосіб публічно підтримати загарбницьку війну Росії проти України. Z означає російські воєнні злочини, розбомблені міста, тисячі вбитих українців. Громадську підтримку цього варварства необхідно заборонити", - написав Кулеба у Twitter.

Верховна Рада вже зареєструвала законопроєкт про заборону та кримінальну відповідальність за використання російської загарбницької символіки. У нас прирівняли символ Z до нацистської свастики.

В Естонії теж готують законопроєкт про заборону георгіївської стрічки й символу Z. Аналогічну ініціативу пропонують ухвалити в парламенті Литви.

У міністерстві закордонних справ Німеччини попередили, що демонстрація літери Z як символу підтримки вторгнення Росії в Україну є протизаконною. У певних землях Німеччини за це загрожує кримінальна відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів про долю прикордонників із острова Зміїний

У Чехії теж хочуть прирівняти символ Z до нацистської свастики і запровадять кримінальне переслідування за його використання.

В Естонії готують законопроєкт про заборону символів, які виправдовують агресію та закликають до війни - символу Z і георгіївської стрічки, повідомляє ERR. Мета проєкту - заборонити символіку, яку використовують для виправдання агресії та закликів до війни. До парламенту текст планують внести наступного тижня і закон набуде чинності до 9 травня, за словами міністерки юстиції Маріс Лаурі. Поліція і зараз може провести бесіду про громадський порядок на підставі законопроєкту, але поки без застосування штрафів.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба закликав країни світу запровадити кримінальну відповідальність за використання символу Z». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі