пʼятниця, 28 жовтня 2022 23:43

Кулеба: Європа та Америка змінили думку про Україну - злам відбувся

Кулеба: Європа та Америка змінили думку про Україну - злам відбувся
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що світ змінив думку про Україну. Фото: eastnews

Україні готові допомагати більшість країн світу. Хоча в перші місяці війни цього не було.

Станом на сьогодні цей злам відбувся у 90% столиць. Всі заяви лідерів країн Європи, Північної Америки останнім часом дуже чітко артикулюють, що допомога Україні триватиме стільки, скільки це буде потрібно. Про це в інтерв'ю ТСН.ua розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

На початку війни, в перші місяці, за словами міністра, йому доводилося публічно говорити, що партнери мають зайняти дуже чітку позицію.

"І цей злам зрештою відбувся. Звичайно, що це результат титанічної командної роботи, розмов, насамперед президента України, з лідерами інших держав, бо це пряма комунікація. Але те, що цей злам відбувся, і нещодавно канцлер Німеччини Олаф Шольц теж повторив ці слова, президент Франції про це говорив, президент США, – це насправді ключове. Вони будуть з нами стільки, скільки нам потрібно для перемоги. Це гарантія нашого успіху", – сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина змінила думку про постачання зброї в Україну

За його словами, завжди знайдеться хтось, хто почне розповідати, що не все так однозначно. Але це дуже й дуже маргінальні та ізольовані голоси.

"Вони завжди будуть – це нормально. Бо Росія теж не сиділа десятиліттями, склавши руки. Вона підгодовувала й виховала ціле покоління експертів, політиків, частин суспільства, які заряджені виключно на Росію й качають їхні наративи. Але вони зараз перебувають на маргінесі", – розповідає міністр.

Кулеба звернув увагу на нещодавній приклад – лист групи так званих ліберальних демократів у Конгресі США.

Йдеться про лист 30-ти ліберальних демократів з нижньої палати Конгресу США до президента Джо Байдена, в якому вони закликали до переговорів із Росією щодо припинення війни проти України.

"Це демократи з лівим ухилом, скажімо так. Деякі з них були надзвичайно популярними в Україні певний час, всі захоплювалися ними у Facebook. Тепер справжнє обличчя проявилося. Але навіть вони, зробивши крок, коли направили цей лист президенту Байдену, за кілька днів його відкликали. І це ж не просто так відбулося. Це був результат певної роботи. Про що це говорить? Про те, що навіть ті, хто намагаються спотворити цю реальність і звести все через призму того, що треба домовлятися з Путіним, є достатньо сил у столицях наших партнерів, щоб ставити цих людей на місце", – підсумував Кулеба.

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій російський режим назвали терористичним. Аналогічне рішення ухвалив парламент Естонії. Сенат Польщі визнав владу Російської Федерації терористичним режимом.

Цього місяця у Конгрес Сполучених Штатів Америки внесли законопроєкт про визнання РФ державою-спонсором тероризму. Також – про визнання дій Росії в Україні геноцидом.

Про те, що Росія скоїла геноцид в Україні, заявило міністерство закордонних справ Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба: Європа та Америка змінили думку про Україну - злам відбувся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі