неділя, 21 квітня 2013 10:04

"КСУ має бути справделивим хоча б в питанні Києва і поставити крапку у політичних чварах" - екс-голова ЦВК

"КСУ має бути справделивим хоча б в питанні Києва і поставити крапку у політичних чварах" - екс-голова ЦВК
Еск-голова ЦВК Ярослав Давидович розповів, як вирішити київську проблему. Фото: kievgrad.com

Зараз треба провести одночасно вибори і Київради, і мера Києва, а вже у 2015 році знову переобрати київську владу разом із усією країною.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив екс-голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович.

Як вирішити питання з виборами у Києві?

- Проблема київських виборів — це міна, яка була закладена ще на попередніх виборах до Київради. Тоді треба було про це говорити і чітко дати зрозуміти, що вибори повинні проводитися тоді, коли закінчиться термін повноважень.

Водночас, нам треба започаткувати таку практику, щоби всі вибори, які проводяться неодночасно, тобто поза строками виборчої кампанії - це позачергові вибори. І повноваження органів влади, обраних на таких позачергових виборах, мають закінчитися тоді, коли чергові вибори проходитимуть по всій країні. Тобто, щоби та ж рада входила в повноваження разом із місцевими органами влади по всій країні.

Кажуть, що в Конституційному суді зараз планується провести вибори мера Києва у серпні,а Київради — вже у 2015 році. Чи правильний такий підхід?

- Навколо міста Києва проводяться досить серйозні політичні ігри. Однак, як на мене, вибори потрібно проводити достроково, тобто проводити їх зараз, оскільки повноваження Київради вже закінчуються. Але подобається це комусь, чи ні — повноваження новообраної ради мають зберігатися лише до чергової виборчої кампанії.

Тобто, лише на два роки?

- Так. Я розділяю тільки таку точку зору. Ми повинні піти на вибори, далі вже йти на виборчу кампанію разом із усією країною.

І це повинно бути не тільки для Києва, а й для Тернопіля, де теж є питання, та і багато є у нас місцевих, міських, селищних рад, де є подібна проблема. Є дострокові вибори, і неважливо: якщо залишилося більше року до чергових виборів - проводяться позачергові, але вони мають повноваження, ця рада чи голова, до завершення чергового скликання. Це буде крапка. Я думаю, що Конституційний суд таку позицію підтримає.

Яка світова практика у таких ситуаціях?

- Багато країн вже пішли таким шляхом. У них виборчий процес на місцях був настільки розбалансований, що 50-60% виборів проводилися в різні строки — у різних містах фактично кожної неділі, чи суботи. Але потім це все систематизували, призначивши один раз вибори по всій країні.

Бо таке розбалансування ускладнює роботу?

- Безперечно. Та і для політичних партій, і для кандидатів - це значно важче. Коли поводиться одночасно кампанія по всій країні, є певні напрацювання і в ЗМІ, і в населення. Існує якась програма, люди працюють системно по всій країні, чи то в області, чи в районі. А коли вибори то там, то там — це не є нормально.

Звісно, життя змушує проводити позачергові вибори, але їхні повноваження повинні завершуватися з черговою виборчою кампанією.

Яке рішення, на Вашу думку, прийме Конституційний суд щодо Києва?

У питанні виборів у Києві стільки політики, що втрачається саме поняття права.

Водночас, зараз дійсно завершується повноваження Київради, немає і голови міста, що не є нормально. Я розумію, що тут існує протиборство політичних сил і головне питання у тому, хто володітиме Києвом. Бо мер Києва, все ж таки, - не остання фігура в державі і всі це розуміють. Саме тому ця боротьба і розгорається. Але ці політичні чвари повинні завершитися.

Конституційний суд мав би поставити крапку. Я би хотів бачити, щоби КСУ хоча б у цей раз, був справедливим. На жаль, він у нас останнім часом приймає мало рішень, які не викликають сумнівів.

Зараз ви читаєте новину «"КСУ має бути справделивим хоча б в питанні Києва і поставити крапку у політичних чварах" - екс-голова ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі