неділя, 18 травня 2014 15:05

Кримські татари вимагають представництва в органах влади Криму та повернення топоніміки

Кримські татари вимагають представництва в органах влади Криму та повернення топоніміки
Фото:qtmm.org

Резолюція траурного мітингу пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу була одноголосно прийнята учасниками недільного мітингу.

Кримські татари вимагають представництва в органах влади Криму, визнання Курултаю та Меджлісу і повернення топоніміки. Крім цього вони заявляють про необхідність надання самопроголошеній Республіці Крим статусу національно-територіальної автономії для реалізації свого права на самовизначення на своїй історичній території.

У резолюції наголошується, що в якості першочергових заходів з відновлення прав кримськотатарського народу на півострові повинні бути відновлені історичні назви, які зазнали зміни після депортації кримських татар, прийняті закони, що гарантують представництво кримських татар в органах законодавчої та виконавчої влади Республіки Крим, а загальнонаціональний з'їзд (Курултай) кримськотатарського народу і сформований ним орган національного самоврядування - Меджліс кримськотатарського народу, як і регіональні та місцеві меджліси, повинні бути визнані представницькими органами корінного народу Криму.

У документі підкреслюється, що після 70 років з дня депортації "наслідки геноциду, вчиненого щодо кримськотатарського народу комуністичним режимом СРСР все ще не усунені". "Більш того, події останніх місяців, в епіцентрі яких опинився  Крим, привнесли в наше життя тривогу за сьогодення і майбутнє кримських татар", - наголошується в Резолюції.

Зараз ви читаєте новину «Кримські татари вимагають представництва в органах влади Криму та повернення топоніміки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі