пʼятниця, 24 серпня 2018 08:30

Кравчуку дісталося народження, Ющенку - повноліття, Порошенку - військова служба: як президенти вітали Україну з незалежністю

Автор: apostrophe.ua
 

24 серпня 1991 року Верховна Рада на позачерговій сесії ухвалила Акт про державну незалежність України. "За" проголосували 346 народних депутатів. Для підтвердження документу вирішили провести 1 грудня республіканський референдум.

1 грудня 90,32% українців сказали "так" незалежній Україні. Поряд із цим молода держава обирала першого президента України - ним став Леонід Кравчук. Саме йому випала честь вітати країну з першою річницею незалежності.

Він двічі виступав перед народом у день народження країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захід і Росія цинічно обманули - екс-президент підсумував Незалежність

Найбільше - 11 разів - із Днем Незалежності вітав Україну Леонід Кучма. Він єдиний із президентів двічі очолював державу.

П'ять разів з привітальним словом до українців виходив Віктор Ющенко.

Чотири роки Україну з набуттям незалежності вітав президент Віктор Янукович, який потім утік від свого народу в Росію.

Нинішній президент Петро Порошенко своє перше вітання говорив в один із найчорніших днів в історії незалежної України - під час активних військових дій у районі Іловайська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко попросив вибачення за невиконану обіцянку

Після розпаду СРСР 1991 року Україна успадкувала 176 міжконтинентальних балістичних та більше 2500 тактичних ядерних ракет. Стала третьою після США і Російської Федерації ядерною країною світу.

5 грудня 1994 року Україна відмовилася від свого ядерного потенціалу. Президенти України, США, Великої Британії і Росії підписали в Будапешті Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

А весною 2014-го Росія порушила своє зобов'язання - анексувала Кримський півострів і ввела свої війська на Донбас.

Зараз ви читаєте новину «Кравчуку дісталося народження, Ющенку - повноліття, Порошенку - військова служба: як президенти вітали Україну з незалежністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі