четвер, 06 грудня 2018 11:04

Кравчук висловився щодо денонсації договору з РФ

Кравчук висловився щодо денонсації договору з РФ
Кравчук переконаний у необхідності домовлятися з ворогом. Фото: capital.ua

Договір про дружбу з Росією під час російської агресії проти України необхідно розірвати.

Таке переконання висловив перший президент Леонід Кравчук на брифінгу 6 грудня.

"Який може бути договір під час війни? У договорі написано, що Росія поважає територіальну цілісність і незалежність України - там так красиво все написано. А йде війна, більше 11 тисяч людей загинуло, майже 2 мільйони блукають Україною. Руйнується все, вбивають, кров, жах, смерть. А ми кажемо: "договір про дружбу". Нелогічно все це... Треба було це зробити, коли почалася війна", - сказав Кравчук.

Він наголосив на важливості шукати шляхи примирення.

"Моє ставлення до Росії загальновідоме, я про нього вже не раз говорив. Але я знаю інше: якщо ми не домовимося з ворогом, миру не буде", - додав Кравчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дипломат пояснив процедуру припинення дії договору з РФ

Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією уклали 31 травня 1997-го строком на 10 років (із подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998-го, Держдума - 25 грудня 1998-го. Договір набув чинності 1 квітня 1999-го.

Договір визнавав непорушність наявних кордонів, повагу територіальної цілісності та взаємне зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

17 вересня президент Петро Порошенко підписав указ про введення в дію відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони про припинення дії договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією. 3 грудня Порошенко вніс у Верховну Раду законопроект про його непродовження.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук висловився щодо денонсації договору з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі