понеділок, 03 грудня 2018 14:45

Дипломат пояснив процедуру припинення дії договору з РФ

Дипломат пояснив процедуру припинення дії договору з РФ
Формально договір має діяти до 1 квітня 2019 року. Фото: REUTERS

Для денонсації будь-якого міжнародного договору країна повинна спершу попередити іншу сторону про такий намір, а потім ухвалити відповідний закон.

Таке пояснення дав дипломат Вадим Трюхан в ефірі "112 Україна".

"До 1 квітня мають бути пройдені всі процедури: має бути ухвалений Верховною Радою закон про припинення дії цього "Великого договору", який потім має підписати президент Петро Порошенко... Цей формальний крок обов'язково потрібен. Із точки зору зовнішньої сторони Україна мала до 1 жовтня повідомити [Росію] про свій намір не продовжувати на наступні 10 років дію цього договору. Що стосується внутрішнього аспекту, то Україна мала виконати закон про процедуру припинення дії договорів, які були ратифіковані Верховною Радою.

Без закону про припинення дії чи денонсацію будь-який громадянин України, Росії чи іноземець міг подати до суду і добитися визнання указу президента нікчемним, оскільки внутрішня процедура не виконана", - сказав Трюхан.

Він висловив переконання, що парламент підтримає цей законопроект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Припинення договору про дружбу з РФ: Парубій назвав дату

Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією уклали 31 травня 1997-го строком на 10 років (із подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998-го, Держдума - 25 грудня 1998-го. Договір набув чинності 1 квітня 1999-го.

Договір визнавав непорушність наявних кордонів, повагу територіальної цілісності та взаємне зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

17 вересня президент Петро Порошенко підписав указ про введення в дію відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони про припинення дії договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією. 3 грудня Порошенко вніс у Верховну Раду законопроект про його непродовження..

Зараз ви читаєте новину «Дипломат пояснив процедуру припинення дії договору з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі