середа, 20 червня 2012 23:17

Конституція 1996 року свою місію виконала і втрачає свою легітимність - Литвин

Конституція 1996 року свою місію виконала і втрачає свою легітимність - Литвин
Володимир Литвин: потенціал Конституції згасає. Фото: novynar.com.ua

Конституція 1996 року свою місію виконала і потребує суттєвих змін.

Таку думку під час засідання Конституційної асамблеї у Києві висловив спікер Володимир Литвин.

"Є всі підстави констатувати, що Конституцію 1996 року свою відповідальну і важливу місію виконала. Вона дозволила зберегти країну і провести її загалом на цивілізаційних засадах через найскладніший етап творення державності і суспільства, - наголосив він. -  І очевидно є всі підстави стверджувати, що Конституція 1996 року стала визнаним документом хоча б вже тому, що на Конституцію всі посилаються: і представники влади і опозиців".

Водночас очевидним є те, що потенціал чинної Конституції згасає, підкреслив спікер.

"Вона втрачає певною мірою свою легітимність з огляду на ту обставину, що життя вимагає прийняття законів, які б відповідали вимогам часу і водночас ці закони входять в суперечність з Конституцією", - додав голова ВР.

Литвин також наголосив, що різні політики чи політсили використовують ту чи іншу статю Конституції у своїх інтересах, по-різному тлумачачи їх.

"Я не виключаю і тої причини, що у нас іноді ставлять до Конституції ритуально для обстоювання тої чи іншої позиції. Це добре видно на процесах, які відбуваються у Верховній Раді України. Якщо потрібно затоврувати опонента, то береться та чи інша стаття, і навпаки", - пояснив він.

Спікер також наголосив, що є очевидні загальні вади Конституції.  Зокрема, за його словами, це умови, в яких створювалася і приймалася Конституція.

"Як правило, всі доленосні рішення в сучасній Україні ми приймаємо через конфлікт. І зрозуміло, що прийняття того чи іншого рішення під час конфлікту має компромісний характер. Компромісний для політиків, але не для країни", - підкреслив Литвин.

"Сьогодні є універсальна можливість за нормальних штатних умов працювати над цим документом", - додав голова ВР.

Зараз ви читаєте новину «Конституція 1996 року свою місію виконала і втрачає свою легітимність - Литвин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі