вівторок, 30 січня 2024 19:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Комітет ПАРЄ схвалив проєкт вилучення заморожених активів Росії

Комітет ПАРЄ схвалив проєкт вилучення заморожених активів Росії
Заморожені активи РФ можуть передати на відбудову України. Фото: Pexels

Комітет з політичних питань Парламентської асамблеї Ради Європи схвалив проєкт резолюції про конфіскацію заморожених активів Росії та передачу їх на відбудову України.

Проєкт резолюції ґрунтується на доповіді представника Албанії Лулзіма Баші, передає пресслужба ПАРЄ.

"Росія як країна-агресор має надати повну компенсацію за шкоду, завдану її протиправними діями на міжнародному рівні, у тому числі за руйнування інфраструктури, загибель людей, економічні збитки та інші негативні наслідки", - йдеться у ньому.

Поки йдеться лише про проєкт, він ще не схвалений на рівні ПАРЄ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфіскація російських активів: в РФ погрожують "відповісти"

Раду Європи пропонують очолити процес вилучення російських державних активів та їхнє використання на відбудову України. У комітеті рекомендують створити міжнародний компенсаційний механізм під егідою Ради Європи. Це передбачало б створення міжнародного трастового фонду, до якого передали б активи з країн-членів Ради Європи та інших держав.

У документі пропонують створити неупереджену й ефективну комісію для розгляду претензій, щоб розглядати заявки України та інших суб'єктів, постраждалих внаслідок агресії.

"Згідно з міжнародним правом, держави мають право застосувати контрзаходи проти країни, яка серйозно порушила міжнародне право. Настав час, щоби країни Ради Європи перейшли від санкцій до контрзаходів. Ми не бачимо проблем з легітимністю такого кроку", - заявили у комітеті.

Парламентська асамблея має розглянути це питання на одній з наступних сесій.

Комітет із закордонних справ Сенату Конгресу США підтримав законопроєкт про передачу Україні конфіскованих російських активів.

Раніше адміністрація президента США Джо Байдена підтримала закон про конфіскацію заморожених активів РФ на суму близько $300 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Комітет ПАРЄ схвалив проєкт вилучення заморожених активів Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі