пʼятниця, 01 березня 2024 09:16

Коли ухвалять новий закон про мобілізацію: у Раді зробили прогноз

Коли ухвалять новий закон про мобілізацію: у Раді зробили прогноз
Верховна Рада розглядає новий законопроєкт про мобілізацію. Фото: 1zahid.com

Парламент може ухвалити новий закон про мобілізацію до кінця березня.

Депутати загалом внесли до проєкту понад 4 тисячі поправок. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

За його словами, орієнтовно 4 березня секретаріат Ради має підготувати порівняльну таблицю законопроєкту. Потім, починаючи з 5-6 березня парламент може приступити до постатейного обговорення і до врахування або відхилення поправок.

"Оптимістично, що комітет до 10-15 березня зможе закінчити з поправками. Песимістично - до 20 березня ми зможемо їх розглянути, сформувати висновок комітету, проголосувати і направити законопроект на друге читання до Ради. Тобто і за оптимістичного, і за песимістичного сценаріїв, до кінця березня ми маємо всі шанси в залі цей законопроєкт проголосувати в другому читанні", - сказав Веніславський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий назвав ефективний спосіб, який допоможе українцям мобілізуватися до ЗСУ

У комітеті з питань національної безпеки, оборони і розвідки щонайменше від початку повномасштабного вторгнення ще не було такої кількості поправок.

"Тому було ухвалене рішення всі однотипові законодавчі поправки розбити на групи. І в результаті з понад 4 тисяч поправок ми отримали 16 блоків з ключових речей, які народні депутати пропонували нам змінити, викласти в інші редакції тощо", - зазначив нардеп.

Нині, за його даними, комітет пройшов усі 16 блоків.

"Ми працювали чотири дні, від понеділка по четвер включно. Ми фіналізували і розглянули перехідні та прикінцеві положення законопроєкту. Далі, на підставі концептуальних речей, які ми розглянули і підтримали або не підтримали в цих блоках, секретаріат комітету сформує порівняльну таблицю з законодавчими пропозиціями, які були об'єднані в ці 16 блоків. Тоді ми зможемо значно швидше відхилити чи схвалити ті чи інші поправки", - додав Веніславський.

Загалом до урядового законопроєкту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" внесли 4195 правок, повідомила народна депутатка Ірина Фріз.

Верховна Рада 7 лютого ухвалила законопроєкт у першому читанні.

Зараз ви читаєте новину «Коли ухвалять новий закон про мобілізацію: у Раді зробили прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі