вівторок, 27 лютого 2024 02:36

Китай попри санкції збільшив постачання товарів в РФ

Китай попри санкції збільшив постачання товарів в РФ
Китай став більше допомагати РФ. Фото: Інтерфакс

Китай збільшив експорт товарів в РФ до рекордних $111 млрд за підсумками 2023 року.

Це на 47% більше, ніж у 2022 році та на 65% більше, якщо порівнювати з довоєнним 2021 роком. Експорт зріс попри санкції, йдеться у дослідженні російського опозиційного видання The Bell.

У 2022 році Росія була на 16 місці за сумарним обсягом китайського експорту. 2023-го піднялася відразу на сьому позицію. Більше Китай експортував лише до США, Гонконгу, Японії, Південної Кореї, В'єтнаму та Індії.

Постачання товарів подвійного призначення за останній рік Китай збільшив щонайменше на мільярд доларів - до $3,5 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільші банки Китаю перестали обслуговувати російські компанії

Найбільше Китай експортував до Росії такі товари подвійного призначення, як телекомунікаційне обладнання, статичні перетворювачі (потрібні для зміни струму чи напруги), процесори та камери.

У першу трійку за обсягом експорту до Росії потрапили високотехнологічні товари: комп'ютери, компресори, верстати, запчастини для них, турбіни, оптичні апарати.

Найбільше за 2023 рік зросло постачання китайських транспортних засобів та деталей для них. Найбільше зростання виявилося серед легкових автомобілів - у 2023 році обсяг їх постачань зріс на 594% рік до року.

Євросоюз розробляє плани санкцій проти компаній з Китаю, Індії, Туреччини, Шрі-Ланки, Сербії, Таїланду та Казахстану. Їх збираються покарати за допомогу Кремлю обходити обмеження на технології подвійного призначення.

Росіянам не вдається легко перейти на напівпровідники з Китаю, бо системи окупантів налаштовані на американські чіпи. Їх доводиться купувати з великою надбавкою на чорному ринку.

Зараз ви читаєте новину «Китай попри санкції збільшив постачання товарів в РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі