вівторок, 27 травня 2008 17:54

Кабмін має намір відібрати у НБУ повноваження з формування валютної політики

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді передати йому від Національного банку право формування валютної політики, а також зобов"язати Центробанк звітувати не тільки Верховній Раді і президентові, але і Кабінету міністрів. Про це йдеться у законопроекті N2520 зареєстрованому в Раді 20 травня 2008 року і опублікованому на офіційному сайті Верховної Ради України.

Як пояснює свої бажання уряд у пояснювальній записці до документа, "Відповідно до ст. 21 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" Кабінет Міністрів України забезпечує проведення державної економічної політики, а складовою частиною економічної політики валютна.

Проте визначальну роль у сфері валютної політики і валютної регуляції грає Національний банк України, який, згідно з Законом "Про національний банк України", підзвітний тільки президентові України і Верховній Раді.

Таким чином, сказано у пояснювальній записці, "Кабінет Міністрів України як найвищий орган в системі органів виконавчої влади з відповідними конституційними функціями щодо проведення економічної, зокрема фінансової, цінової, інвестиційної, податкової політики позбавлений повноцінно реалізовувати покладені на нього Конституцією України завдання".

Виходячи з вищесказаного, Кабмін пропонує: законодавчо закріпити визначення Кабінетом Міністрів України валютної політики України, передбачити здійснення Національним банком України відповідно до урядової політики курсоутворення і валютної регуляції, а також законодавчо закріпити підзвітність Національного банку України не тільки президентові і Верховній Раді, але і Кабінету Міністрів України.

Згідно з діючим Законом про НБУ, Національний банк підтримує економічну політику Кабінету Міністрів України, тільки якщо вона не суперечить забезпеченню стабільності грошової одиниці України.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України прийняв за основу комплекс антиінфляційних заходів і доручив його допрацювати.

Згідно з цим проектом, Камін зобов"язав Центробанк забезпечувати обмінний курс гривні у відношенні до долара США на рівні 4,95-5,25 грн/долар для "нівеляції негативних ринкових очікувань за рахунок підтримки стабільної національної грошової одиниці".

Проте глава НБУ Володимир Стельмах, зваживши всі "за і проти", 22 травня ухвалив рішення переглянути офіційний курс гривні до долара, укріпивши її відразу на 20 коп, або майже 4%, - до 4,85 грн за долар.

Рішення Нацбанку спровокувало падіння долара на міжбанку - курс з самого ранку різко знизився, склавши близько 4,54 грн/долар, і не піднімався до самого вечора - поки Нацбанк не вийшов на міжбанк з пропозицією купівлі долара.

Увечері того ж дня рада Нацбанку наклала вето на вирішення правління НБУ щодо ревальвації гривни, що не перешкодило правлінню подолати вето Ради і залишити гривню на рівні 4,85 грн/долар.

Як пояснив свої дії глава Нацбанку Володимир Стельмах, Рада НБУ не має в своєму розпорядженні повноважень давати рекомендації правлінню НБУ щодо значення офіційного курсу, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін має намір відібрати у НБУ повноваження з формування валютної політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі