четвер, 20 липня 2023 14:38

Із законопроєкту про англійську мову вилучили скандальні норми про кіно

Із законопроєкту про англійську мову вилучили скандальні норми про кіно
Рішення комітет ухвалив одноголосно, сказав В'ятрович. Фото: golos.com.ua

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики погодив законопроєкт № 9432 президента Володимира Зеленського про застосування англійської мови в Україні.

Про це повідомив народний депутат Володимир В'ятрович.

"Гуманітарний комітет парламенту одноголосно ухвалив рішення про підтримку президентського законопроєкту 9432 про англійську мову з вилученням з нього усіх норм про кіно і телебачення", – написав нардеп.

Зі слів В'ятровича, вилучили всі норми, які звузили б сферу застосування української мови на телебаченні і в кінопрокаті, а саме:

вимога демонстрування англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу;

зміни до закону про кінематографію;

зміни до закону про державну мову в частині кіно;

зміни до закону про медіа про зниження квоти україномовних програм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири роки мовному закону: Кремінь назвав сім важливих змін

"Дякую колегам за мудре державницьке рішення, яке дозволить розглядати законопроєкт без вибухонебезпечних антиукраїнських норм", – сказав нардеп.

28 червня в Верховній Раді зареєстрували президентський законопроєкт про застосування англійської мови в Україні. Документ визначає англійську як мову міжнародного спілкування в Україні, а також сприяє вивченню англійської громадянами України.

Законопроєкт передбачав збільшення частки фільмів мовою оригіналу, при цьому стрічки планували доповнити українськими субтитрами.

Звуження сфери застосування української мови є неприпустимим, оскільки порушує Конституцію, заявив після цього уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Зараз ви читаєте новину «Із законопроєкту про англійську мову вилучили скандальні норми про кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі