середа, 15 січня 2020 10:05

Хто така Олена Костенко, котра очолила ДАБІ

Хто така Олена Костенко, котра очолила ДАБІ
Фактичним керівником ДАБІ з кінця грудня стала Олена Костенко. Фото: КиевВласть

На тлі передноворічної ейфорії увага громадськості та ЗМІ обійшла кадрове призначення в один із найскандальніших державних органів – Державну архітектурно-будівельну інспекцію. Фактичним керівником ДАБІ з кінця грудня стала раніше маловідома Олена Костенко. Кабмін спочатку призначив її першим заступником і через пару днів зробив в.о. керівника інспекції.

Треба зауважити, що про молоду 32-річну чиновницю відомо небагато. Родом вона із Запоріжжя, де з відзнакою закінчила юридичний факультет місцевого університету і надалі там же отримала ступінь кандидата юрнаук. Зі студентських часів працювала помічником нотаріуса, а в 2012-2014 роках була юристом у компанії GS Partners. Свою політичну кар'єру відразу почала з посади помічника прем'єра Арсенія Яценюка, а після його відставки обіймала посади рівня начальника управління в Кабміні Гройсмана, який ніколи не приховував дружнього ставлення до свого попередника. І ось нова висока по-сада в ДАБІ. Отже, питання, як юрист з минулого Кабміну виявився фактичним керівником основної контролюючої структури на будівельному ринку, цікавить багатьох.

Спершу невелике пояснення, чому посада голови ДАБІ є настільки цікавою для різних груп. За допомогою інституту "своїх смотрящих" ДАБІ вже багато років була легким джерелом наповнення каси різних політиків і олігархів. Видача дозвільної документації, введення об'єктів в експлуатацію, закривання очей на дрібні та значні порушення під час будівництва – все це раніше тарифікувалося ділками і було поставлене на потік. Але минулого листопада Володимир Зеленський зажадав до кінця 2019 року ліквідувати тотальну корупцію в сфері державного архітектурно-будівельного контролю та містобудування.

Не можна сказати, що процес пішов так швидко, як того хотів президент. По суті, весь листопад і грудень Мінрегіон витратив на спроби відмінити конкурс на посаду голови ДАБІ, щоб зберегти старе керівництво в особі в.о. Проте, в останніх числах року Кабмін все ж затвердив нового першого заступника голови ДАБІ з одночасним призначенням її на посаду виконуючого обов'язки. Новим керівником ДАБІ стала Олена Костенко.

Чи означає це, що нове призначення Кабміну викоренить корупційну практику серед забудовників? Поки говорити рано, час покаже. Але дії та біографія нового керівництва може швидко вивести нас на слід бенефіціарів призначення Костенко. Отже, спробуємо змоделювати, кому зобов'язана і хто стоїть за кар'єрним зльотом 32-річної чиновниці?

Версія 1 - протекція братів Горових

У ЗМІ можна знайти безліч матеріалів, в яких описуються схеми збагачення, якими ко-ристуються одіозні одеські бізнесмени, брати Горові. Подейкують, бізнес на дозвільній документації вони освоїли ще за часів Януковича. А в день призначення Олени Костенко на посаду першого заступника ДАБІ на одному з провідних інтернет-ресурсів з'явився блог журналіста Сергія Іванова, в якому стверджується, що "пані Костенко – протеже братів Горових". Правда, жодних доказів блогер не наводить, вказуючи, що раніше нинішня в.о. голови ДАБІ працювала в Міносвіти та відповідала за майно і землі міністерства.

Що примітно, сам Сергій Іванов раніше працював у програмі "Право на владу" на каналі 1+1. А влітку журналісти зафіксували зустріч Юрія Горового, Андрія Вавриша та Андрія Богдана на тусовці у Сен-Тропе - на весіллі в Андрія Довбенка. Після чого компанії з орбіти Вавриша отримали низку дозволів ДАБІ на будівництво висоток у столиці. Отже, звинувачення Іванова цілком можуть бути в інтересах ряду зацікавлених осіб, яких "посунули" з приходом на посаду Олени Костенко.

Версія 2 - зв'язки з Сергієм Кучером

Екс-голова ДАБІ Києва часів Януковича та одночасно забудовник Сергій Кучер просла-вився низкою скандалів. У 2014-му проти нього відкрили кримінальне провадження, але потім все якось стихло. Торік він повернувся до Києва і тепер управляє досить великою будівельною компанією Edelburg Development. Таке тріумфальне повернення посприяло безлічі чуток – від того, що Кучера хочуть призначити головою скандального "Укрбуду", до припущень, що саме він стоїть за останніми кадровими призначеннями в ДАБІ.

На підтвердження останньої тези наводять аргументи, що екс-чиновники команди Куче-ра стали радниками Олени Костенко. Щоправда, на сайті ДАБІ офіційна інформація з цього приводу відсутня. А саму версію з Кучером озвучив колишній заступник головного архітектора Києва часів Омельченка і Черновецького Віктор Глеба. Він раніше неодноразово заявляв, що працює з попередником Костенко Олександром Кудрявцевим. Тим самим, якого звільнили за підроблений диплом і з яким пов'язують нинішню голову Мінрегіону Альону Бабак. Отже, автори і цієї версії цілком можуть бути зацікавлені в поширенні сумнівних версій щодо призначення Костенко.

Версія 3 - протеже Яценюка

Поява представниці попередньої влади у складі нової вертикалі може бути обумовлене зв'язками і з Аресенієм Яценюком і Арсеном Аваковим, який єдиний зміг зберегти і навіть посилити свій вплив. Про це говорять профільні джерела. Адже Костенко й Аваков - вихідці з однієї групи впливу. Аваков очолював силовий блок за квотою Яценюка, а Костенко раніше була помічницею екс-прем'єра, де займалася антикорупційною експерти-зою документів.

Після того, як Аваков по суті раніше президента зробив заяву про те, хто візьме на себе зобов'язання по добудові об'єктів "Укрбуду", по ринку пішли чутки, що тепер будівельна сфера небайдужа голові МВС. Учасники ринку відразу почали відстежувати кадрові при-значення, які так чи інакше ведуть до Авакова. Олену Костенко, яка не має жодних формальних контактів із великими гравцями ринку, виходячи з її біографії сприйняли за креатуру Яценюка. У цій думці експертів затвердив ще й той факт, що нова керівниця ДАБІ з самого початку почала перевірки законності паперів, які виходили за підписом ДАБІ протягом останніх місяців. Проте, поки окрім вищезазначених аргументів, іншими підтвердженнями зв'язку Авакова і Костенко учасники ринку не поділилися.

Втім, подальша діяльність керівництва ДАБІ покаже, звідки ростуть ноги, і чи ростуть вза-галі. Тим більше, що 20 січня Кабмін обіцяє провести новий конкурс на посаду голови інспекції. Думається, саме результати цього конкурсу засвідчать, котра з версій є найдостовірнішою. І чи відповідає дійсності хоча б одна з них.

Зараз ви читаєте новину «Хто така Олена Костенко, котра очолила ДАБІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі