пʼятниця, 03 жовтня 2014 13:08

Ходорковський передумав йти в президенти Росії

Ходорковський передумав йти в президенти Росії
news.ru

Колишній олігарх Михайло Ходорковський збирається відновити боротьбу проти режиму президента Росії Володимира Путіна. Але займати його місце десидент не хоче.

Про це пише New York Times після виступу Ходорковського на вечері, який влаштувала правозахисна організація Freedom House. Оглядач нагадує, як 10 років тому Ходорковський теж приїздив до Вашингтона.

Тоді йому радили тікати з Росії і триматися від неї подалі. Однак він демонстративно повернувся в Москву, де був заарештований за "відмивання грошей", хоча справжня причина полягала в конфронтації з Путіним. Зараз екс-олігарх, який майже повністю втратив свій стан, знову повернувся до столиці США.

"Протягом 10 років Росія лише втрачала час. І саме зараз ми повинні почати надолужувати", - сказав Ходорковський.

Він додав, що повалення самого Володимира Путіна мало і треба "поміняти всю систему".

При цьому Ходорковський додав, що не бачить себе новим лідером Росії. Він описує себе як "реформованого злочинного барона, який тепер бореться за права людини". Він також визнав, що в Росії лише 12% населення підтримують зближення з Європою. І його рух "Відкрита Росія" покликане об'єднати цих людей.

"Думаю, я міг би запропонувати себе як представника цієї орієнтованої на Європу частини населення", - сказав Ходорковський.

При цьому він скептично висловився щодо своєї ж заяви, зробленої раніше, про готовність стати президентом Росії.

"Я дійсно сподіваюся, що росіяни знайдуть когось іншого. Історія показує, що лідер періоду трансформації зазвичай потім закінчує у в'язниці. З мене досить", - пожартував Ходорковський.

Зараз ви читаєте новину «Ходорковський передумав йти в президенти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі