середа, 08 вересня 2021 19:05

Гроші олігархів чи Офіс президента: які групи впливу переможуть у Верховній Раді

Гроші олігархів чи Офіс президента: які групи впливу переможуть у Верховній Раді
"Ця Верховна Рада легітимізує забаганки з вулиці Банкової", каже політолог Віталій Бала. Фото: rada.gov.ua

Фракція "Слуга народу" у Верховній Раді цієї сесії може опинитися на роздоріжжі між олігархами та Офісом президента. На Банковій нардепів лякатимуть розпуском парламенту. Про це Gazeta.ua розповів політог Віталій Бала.

"Ця Верховна Рада легітимізує забаганки з вулиці Банкової. Тиск на парламент посилиться. Офісу президента треба приймати закони, які вони пообіцяли. Деолігархізацію, зокрема. Головним восени стане питання прийняття бюджету. Тут варто очікувати найбільші підкилимні баталії", – говорить Бала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Разумкову треба берегтися" - політолог озвучив плани Зеленського на Раду

Додає: "Більшість "слуг" все таки слухатимуться олігархів. Хоча в конфронтацію з Банковою йтимуть не охоче. Нардепи голосуватимуть так, як заплатили гроші олігархи і як розповіли в ОП. Хоча хтось зі страху втратити місце у списках може почати слухатися тільки Банкову. Це дієвий механізм – лякати, що розпустять Верховну Раду".

Від спікера парламенту Дмитра Разумкова хочуть позбутися в Офісі президента, каже політолог. "Але цього поки не можуть зробити. Бо такий крок може призвести до розпаду фракції, тоді не буде монобільшості. Висловлювання проти Банкової від Разумкова зрозумілі. ОП як політичний "Титанік" йде до свого айсберга. А він хоче мати свій політичний проєкт", – зазначає Бала.

Додає: "Кулуарні розмови і дії є. Але поки в ОП не впевняться, що мають 226 голосів, щоб зняти і – найголовніше – призначити нового спікера, за Разумкова не братимуться".

Спікер Ради Разумков різко розкритикував ініціативу Олексія Арестовича, який заявив, що змінив би назву держави на "Русь-Україна". "Іноді краще жувати, ніж говорити", - сказав Разумков на слова Арестовича. "Гратися з назвою держави, намагатися, вибачте за сленг, хайпанути - це не є державницькою позицією", - додав спікер.

Разумков також згадав про "диктаторські закони 16 січня", коментуючи законопроєкт президента Володимира Зеленського про олігархів.

Зараз ви читаєте новину «Гроші олігархів чи Офіс президента: які групи впливу переможуть у Верховній Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі