четвер, 15 жовтня 2020 16:04

Генеральний Директор ПФК Денис Шевченко: "У нас є чітке розуміння майбутнього"

  Генеральний директор ПФК Денис Шевченко
Генеральний директор ПФК Денис Шевченко

Реформа місцевого самоврядування, яка відбувається в Україні, відкриває нові горизонти для співпраці бізнесу і місцевих громад. Особливо це актуально для мономіст. Виступаючи містоутворюючим підприємством для смт Побузьке, Побузький феронікелевий комбінат давно й успішно співпрацює з місцевою громадою, беручи активну участь у розвитку соціальної інфраструктури селища. У той же час процеси децентралізації ставлять перед підприємством нові виклики. Про те, як керівництво ПФК планує справлятися з ними, поділився генеральний директор ПФК Денис Шевченко.

2020 рік поставив перед країною і комбінатом нові складні завдання. Наскільки вдалося впоратися з ними? З якими результатами комбінат пройшов 9 місяців цього року?

Виробнича програма з переробки імпортної руди за 9 місяців поточного року виконана на 99%. Це несуттєве відставання від річного плану цілком реально надолужити до кінця року. У листопаді-грудні у нас заплановані великі капітальні ремонти руднотермічної печі №2 і трубчастої обертової печі №3 з повною заміною футерування і периферійного обладнання. Дані ремонти дозволять відновити ресурс печей і забезпечити їх стабільну роботу протягом наступних 10 років.

Чи вплинуло погіршення економічної ситуації на виконання комбінатом взятих на себе соціальних зобов'язань?

Звичайно, ні. Навпаки, ми завжди намагаємося зробити більше запланованого. З великих проектів можна виділити фінансування для реконструкції школи у Побузькому, ремонтів у лікарні і дитячому садку, ремонту асфальтного покриття в селищі.

Знаючи, що Ви – уродженець Побузького, як би Ви оцінили співпрацю комбінату і місцевої громади з точки зору місцевого жителя? Що хотілося б змінити або поліпшити?

Я вважаю, що наша співпраця має бути більш тісною. У комбінату є ресурс, який можна використовувати на благо громади. Так, у нас багато своїх проблем, але за рік моєї роботи на посаді генерального директора не було жодного випадку, щоб комбінат у чомусь відмовив селищу. У той же час, робота місцевої влади і використання бюджету повинні бути прозорими, щоб дотримувався принцип взаємної довіри.

ПФК є містоутворюючим підприємством для смт Побузьке. Як складаються ваші стосунки з місцевою громадою і органами місцевої влади ?

Відносини конструктивні, інакше й бути не може. Ми всі любимо наше селище і бажаємо йому процвітання.

Щоб вирішити ці проблеми, чи достатньо бути керівником великого підприємства, або необхідна особиста участь у владних структурах?

В результаті реформи децентралізації відбулося укрупнення районів і передача повноважень на місця в громади. На базі нашого селища сформувалася Побузька ОТГ, в яку увійшли 6 сільських рад. Я думаю, що в майбутньому районні ради взагалі будуть розформовані через непотрібність, а ради ОТГ працюватимуть безпосередньо з обласними радами та центральними органами управління. В таких умовах вкрай важливо мати підтримку і захист на рівні області та Києва.

Саме з цим пов'язане Ваше рішення балотуватися в депутати обласної ради?

Мені не хотілося б, щоб про Побузьку ОТГ забули на рівні області. Хтось повинен відстоювати інтереси громади. Для мене це додаткове навантаження, але я розумію, що інакше неможливо. Ми повинні подбати про наші дороги, про тепло та затишок у дитячих садах і школах, про якісне і доступне медичне обслуговування, про самотніх, інвалідів та ветеранів.

Ви – один з наймолодших керівників промислових підприємств в Україні. І, судячи з результатів роботи ПФК, Ви успішно справляєтеся з обов'язками. Наскільки отримані Вами досвід і знання дозволять Вам успішно працювати на депутатському терені?

Безумовно, досвід і знання незамінні для депутатської роботи, проте важливо усвідомлювати відповідальність і обов'язки, які вона накладає. У нашій країні робота депутатів місцевих рад не оплачується, і від цього виникає багато проблем. Часто в депутати приходять випадкові люди, які прагнуть якось компенсувати собі безкоштовну депутатську роботу; або приходять свідомі люди, але зважаючи на завантаженість на основній роботі, до депутатської роботи відносяться безвідповідально.

Які з проблем регіону, на Ваш погляд, потребують першочергового вирішення?

Проблем багато, і всі вони добре відомі. Для селища актуальні проблеми медичного обслуговування, транспортної інфраструктури, житлово-комунального господарства. Для сіл більш актуальні проблеми шкіл та садочків, транспортного сполучення, водопостачання, доступності адміністративних послуг та соціального захисту.

Для їх вирішення потрібна наявність міцно згуртованої команди однодумців. Чи є у Вас однодумці, що розділяють з Вами бачення щодо вирішення проблем регіону та селища?

Для швидкого і ефективного вирішення проблем потрібна команда, яка націлена на результат. У мене така команда є, а з підтримкою людей у нас все вийде.

Наприклад, на посаду селищного голови зараз балотується, можна сказати, вихованець комбінату, який пройшов шлях від простого робітника до одного з керівників комбінату. Прізвище називати не буду (посміхається – Ред.), щоб наше інтерв'ю не вважали за передвиборчу агітацію. Скажу тільки, що це надійний чоловік, який не підведе людей. Протягом останнього часу керував соціальними програмами комбінату і настільки перейнявся місцевими проблемами, що вирішив безпосередньо зайнятися їх вирішенням.

Ви згадали, що цей кандидат є "вихованцем комбінату". Наскільки відомо, ПФК проводить активну кадрову політику. Які успіхи на цьому поприщі?

На комбінаті вже не перший рік діє програма з підготовки та підвищення кваліфікації працівників комбінату. Вона включає в себе не тільки підготовку за робітничими спеціальностями, а й надає допомогу бажаючим отримати вищу освіту. В цьому випадку комбінат бере на себе фінансову підтримку, аж до виплати стипендії. Так, за перше півріччя 2020 року 51 особа отримала освіту в навчально-курсовому комбінаті за новими професіями, і 33 особи отримали другу професію. Ще 73 особи підвищили кваліфікацію. 5 співробітників навчаються в вузах: на денній формі навчання – 1 особа, на заочній – 4 особи.

Ми, я маю на увазі керівництво комбінату і нашого інвестора, міжнародну групу Solway, готові надати підтримку людям, які не припиняють розвиватися і прагнуть реалізувати себе у повній мірі.

Комбінат неодноразово заявляв про прихильність принципам сталого розвитку. Наскільки ефективно працює така політика в умовах України?

Про ефективність можна судити за результатами роботи. На сьогоднішній день у нас є чітке розуміння майбутнього, наших сильних і слабких сторін, ризиків і можливостей. Ми підтримуємо виробничий потенціал обладнання та реалізуємо нові проекти з модернізації.

Крім надання допомоги селищу і благодійності, комбінат реалізує цілу низку програм, пов'язаних з розвитком творчих і професійних прагнень молоді. Чим викликаний інтерес до такої діяльності?

Без молоді у селища і комбінату немає майбутнього. У нас дуже талановиті діти, і наш обов'язок – створювати умови для їх розвитку.

Яким Ви бачите майбутнє селища і регіону через 5 років?

Я не люблю загадувати. Можу тільки сказати, що буду робити все можливе, щоб життя земляків стало кращим, комфортнішим і безпечнішим. У нашого регіону великий потенціал, і ми повинні направити його на благо людей, які живуть і працюють тут.

Зараз ви читаєте новину «Генеральний Директор ПФК Денис Шевченко: "У нас є чітке розуміння майбутнього"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі