четвер, 21 квітня 2011 18:14

Французький прем'єр запросив Януковича на саміт "великої двадцятки"

Французький прем'єр запросив Януковича на саміт "великої двадцятки"

Прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон подякував українському президентові Віктору Януковичу за пропозицію поділитися з учасниками саміту "великої двадцятки" досвідом України в галузі атомної безпеки. Він підкреслив, що міжнародна спільнота має зробити серйозні висновки з трагедій, що сталися 25 років тому в Чорнобилі та у березні цього року на Фукусімі. "Передусім ми повинні взяти під призму техніку безпеки діючих атомних електростанцій", - наголосив французький гість у середу в Києві під час конференції, присвяченої ядерній тематиці.

За словами французького прем'єра, Україна має унікальний досвід, пов'язаний з найрізноманітнішими аспектами ядерної безпеки, особливо в питанні швидкого реагування у випадку атомної катастрофи великого масштабу.

"Упродовж останнього часу Україна запровадила низку системних заходів, покликаних підвищити безпеку українських АЕС", - додав Фійон. - Дуже цінним для міжнародних партнерів був би, зокрема, досвід України у запровадженні нових технологій з утилізації атомних відходів, поступове виведення з дії Чорнобильської АЕС, соціально-економічне відновлення постраждалих районів тощо".

Франсуа Фійон додав, що Франція всіляко підтримуватиме Україну в розв'язанні проблем, пов'язаних з Чорнобилем.

"Ми хочемо висловити свою солідарність народові України, а також українському урядові, який стоїть нині перед завданням спорудити новий надійний саркофаг над зруйнованим чорнобильським реактором", - підсумував французький прем'єр.

Слід зазначити, що Франція є одним з найактивніших прибічників мирного атому серед країн Європи.

Свою солідарність українцям у дні 25-ої річниці Чорнобильської трагедії висловив також президент США Барак Обама. У своєму листі до президента України Віктора Януковича американський лідер запевнив, що Сполучені Штати виконають свої зобов'язання щодо допомоги Україні в її зусиллях з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Обама повідомив про додатковий внесок у розмірі 123 мільйонів доларів з боку США і закликав також інші країни збільшити їхню фінансову підтримку чорнобильських проектів.

Як повідомлялось раніше, міжнародна природозахисна організація Greenpeace висловила своє незадоволення новим саркофагом на ЧАЕС.

Зараз ви читаєте новину «Французький прем'єр запросив Януковича на саміт "великої двадцятки" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі