пʼятниця, 11 жовтня 2024 09:35

Євросоюз відклав запровадження системи біометричного контролю на кордоні

Євросоюз відклав запровадження системи біометричного контролю на кордоні
Як заявила комісар ЄС з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон, система не запрацює 10 листопада, як планувалося. Фото: pixabay.com

Євросоюз відкладає запровадження нової біометричної системи контролю в'їзду для громадян країн, які не є членами ЄС.

Це мало відбутися вже 10 листопада, пише Reuters із посиланням на заяву комісара ЄС із питань внутрішніх справ Ілви Йоханссон.

"10 листопада більше не обговорюється. Нового графіка немає, але розглядається можливість поетапного запровадження", - сказала вона.

Система в'їзду/виїзду (EES) повинна створити цифровий запис, що пов'язує проїзний документ з біометричними даними, які підтверджують особу, усуваючи необхідність ручного проставлення печаток у паспортах на зовнішньому кордоні ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: Будемо в ЄС швидше, ніж прогнозується

Представник міністерства внутрішніх справ Німеччини заявив, що три країни, на які припадає 40% пасажиропотоку, не готові до впровадження EES, оскільки необхідна стабільність і функціональність центральної системи EES, яку має забезпечити агентство ЄС EU-Lisa, ще не досягнута.

Це вимагатиме від громадян країн, що не є членами ЄС, які прибувають до Шенгенської зони вільного пересування, реєстрації відбитків пальців, сканування обличчя та відповідей на запитання щодо їхнього перебування.

EU-Lisa - це агентство, відповідальне за впровадження великомасштабних ІТ-систем в ЄС.

Запровадження системи відклали вже втретє. Її мали запровадити влітку минулого року, але Франція висловила занепокоєння, що це матиме негативний вплив на проведення чемпіонату світу з регбі восени минулого року та Олімпійських ігор влітку цьогоріч. Його перенесли на 6 жовтня, а потім знову відклали до листопада на тлі побоювань щодо зриву поїздок до ЄС у шкільний сезон.

Франція переконана в корисності EES, однак вважає, що впровадження має бути підготовлене належним чином.

Європейський парламент раніше ухвалив перший у світі закон про штучний інтелект. Він має забезпечити безпеку і дотримання прав громадян.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз відклав запровадження системи біометричного контролю на кордоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі