вівторок, 21 жовтня 2008 12:50

Європарламент не визнає геноцидом Голодомор в Україні

Європарламент не визнає геноцидом Голодомор в Україні

Європейський парламент на пленарному засіданні в середу в Страсбурзі обговорить резолюцію з питання вшановування пам"яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Відповідно до порядку денного, питання буде винесено для обговорення в другій половині дня й у випадку завершення дискусії може бути поставлене на голосування у четвер.

Наразі існує кілька варіантів резолюції, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Варіант, запропонований фракцією Альянс демократів і лібералів для Європи ALDE , рекомендує прийняти декларацію з визнанням Голодомору як "жахливого злочину проти українського народу і проти людства" із закликом "рішуче засудити цей акт, спрямований проти українських селян і який призвів до масового знищення, порушення людських прав і свобод".

За інформацією, якою володіє агентство, у жодній із запропонованих декларацій не фігурує оцінка Голодомору як геноциду.

Проти такого формулювання виступили всі парламентські фракції, виходячи з прийнятої практики Європейського парламенту, відповідно до якої парламент не оцінює подій минулого в історії тієї чи іншої країни, але говорить про майбутнє співробітництво.

Аналогічна ситуація була і з питання визнання геноциду проти вірменського народу.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент не визнає геноцидом Голодомор в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі