четвер, 27 вересня 2012 09:41

Європа дає Україні економічний стимул для чесних виборів - екс-міністр

Європа дає Україні економічний стимул для чесних виборів - екс-міністр
Віктор Суслов каже, що Україні чітко натякнули на економічні санкції у разі фальсифікації виборів. Фото: proua.info

Україні чітко дали зрозуміти, що в разі непрозорих виборів, про валютні позики можна забути.

Про це Gazeta.ua розповів фінансовий експерт, екс-міністр економіки Віктор Суслов, коментуючи зустріч першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського з керівництвом Єврокомісії та заяву останньої про те, що Україна отримає очікуваний великий кредит тільки у разі проведення демократичних виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хорошковський: Покажемо Фюле прогрес, якого досягла Україна

"Україна намагається частково виконувати вимоги для отримання цього кредиту. Головним чином кредит спрямований на вдосконалення законодавства, розвиток громадянського суспільства. Минулого тижня Конституційна асамблея схвалила законопроект Кабінету міністрів щодо розширення повноважень Рахункової палати в тому, що стосується повноважень її по формуванню доходної частини бюджету. До цього у неї були тільки права контролю за витратами бюджету", - зазначив екс-міністр.

Суслов нагадав, що подібні вимоги вже не раз звучали на адресу України.

"Нічого в цьому дивного немає. Єврокомісія має право висувати подібні вимоги. Це пов'язано з серйозними побоюваннями, що вибори можуть бути серйозно сфальсифіковані. Тому, Україні бажано забезпечити справедливі демократичні вибори. Тим більше, що з'являються додаткові економічні стимули з боку Євросоюзу", - пояснив експерт.

Суслов упевнений, що підстави для висунення подібних вимог у Європи є.

"На скільки я знаю, Єврокомісія не висуває такі вимоги до Сполученим Штатам, не ставить умов, щоб вибори президента відбулися демократично. Вона виходить із того, що в США вибори завжди проходять демократично. Єврокомісія керується суто рейтингами і оцінками України. Ми знаємо, що Україна числиться серед країн з найвищим рівнем корупції. А це фактор ризику і для виборів теж. Україна серед країн, де утискається свобода преси. Спроба ввести для журналістів кримінальну відповідальність за так званий наклеп, теж не сподобалася Єврокомісії. Слава Богу, вони починають на це реагувати. Вони попереджають заздалегідь: якщо вибори будуть недемократичними, то ненадання кредиту та призупинення співпраці, буде означати введення економічних санкцій для України. Природно, з тяжкими наслідками", - відзначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед виборами інтерпретацій резолюції США по Україні буде все більше - Попеску

За словами Суслова, сьогодні для України важливий будь-який валютний кредит, адже інакше країна ще на кілька кроків наблизиться до дефолту: "В умовах, коли у нас велике негативне сальдо торговельного балансу, коли платіжний баланс вдається збалансувати поки тільки за рахунок цих зовнішніх позик... Не буде позик - не вдасться його збалансувати, а якщо цього не відбудеться - неминуче обвалення гривні, посилиться загроза дефолту".

Суслов вважає, що керівництво країни має дуже серйозно поставитися до вимог Єврокомісії. "Але поки хід виборчої кампанії показує, особливо на мажоритарних округах, використання адмінресурсу, а цього не повинно бути. Вибори повинні бути вільними і демократичними", - акцентує експерт.

Зараз ви читаєте новину «Європа дає Україні економічний стимул для чесних виборів - екс-міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі