четвер, 26 травня 2011 09:30

Єврокомісія оцінила "демократію Януковича"

Єврокомісія оцінила "демократію Януковича"

Єврокомісія розкритикувала ситуацію в сфері демократизації України.

Про це пише Комерсант-Україна в статті "Партнерам віддадуть належне" посилаючись на звіт ЄК.

"В Україні знижується повага до демократичних стандартів та фундаментальних свобод, таким як свобода ЗМІ і зборів", - говориться в документі.

У звіті окремо відзначаються проблеми зі свободою виборів: "Після добре проведених на початку року президентських виборів пішли місцеві вибори в жовтні, жорстко розкритиковані міжнародними та місцевими спостерігачами".

Брюссель також "не побачив прогресу в проведенні конституційної реформи" і залишився розчарований судовою реформою.

"Ухваленя цього закону сприяло незначному прогресу по обмеженій кількості питань, але безліч його положень викликають жорстку критику, особливо з приводу ризику контролю судової влади з боку виконавчої", - говориться в документі.

При цьому представники Єврокомісії погоджуються, що після зміни влади в країні відбулися деякі позитивні зміни в економічній сфері. Втім, Штефан Фюле вчора наголосив, що при оцінці прогресу будуть враховуватися невигідні для України показники.

"Немає нічого важливішого демократичних цінностей. Ні економіка, ні що-небудь інше не буде переважати", - заявив комісар.

Між тим, у четвер Єврокомісія також оприлюднила нову стратегію взаємин з країнами європейської політики сусідства. Зокрема було змінено розділ, що стосується країн-членів Східного партнерства, серед яких є і Україна.

Зокрема, в оновленому документі вперше з'явився пункт про те що країна-учасниця ВП має право подати заявку на вступ до ЄС.

У той же час, за словами єврокомісара Штефана Фюле, ця норма не означає перспективу членства. Документом також передбачається збільшення фінансування проекту ЄПС. При цьому передбачається, що більше коштів отримуватимуть країни, які будуть швидше прогресувати в процесі реформ.

Зараз ви читаєте новину «Єврокомісія оцінила "демократію Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі