Ексклюзиви
середа, 09 лютого 2011 15:17

Правозахисник про рік Януковича: масові протести, тортури, "перемога демократії"

Правозахисник про рік Януковича: масові протести, тортури, "перемога демократії"

У 2010 році в Україні спостерігався серйозний наступ на права та свободи людини.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав координатор Української Гельсинської групи Євген Захаров.

"Спостерігався серйозний наступ на політичні права та громадянські свободи. Зокрема, закон про вибори до місцевих рад виправлений в значно гірший бік, результатом чого стала значна кількість порушень, і вибори ніяк не можна визнати демократичними...Наступ на свободу мирних зібрань, кількість порушень якої просто зашкалювала у 2010 році. Стало гірше і зі свободою вираження поглядів", - зауважив експерт

В якості прикладу порушень експерт назвав також незаконний збір інформації про особу.

"Крім того спостерігалися факти незаконного збирання інформації про особу, яка використовувалася АП. Це так званий паспорт регіону, де в кожному регіоні райдержадміністрації повинні були надати вичерпну інформацію стосовно того, які є в регіонах осередки політичних партій, хто є активістами, хто є керівниками підприємств, організацій, які в них політичні переконання, за кого вони голосували на президентських виборах 2010 року", - додав Захаров.

Оцінюючи ситуацію в органах внутрішніх справ, Євген Захаров зазначив, що суттєво зросла кількість повідомлень про катування та жорстоке поводження.

"Стало значно більше повідомлень про погане поводження в органах внутрішніх справ. Якщо в 2009 році ця цифра складала близько 604 тисяч осіб, то у 2010 році це вже було 790 тисяч. Більш ніж удвічі збільшилася і кількість загиблих. Якщо у 2009 році це була 21 особа, то у 2010 їхня кількість зросла до 50.Все це свідчить про те, що міліція більше стала працювати на показники і більше застосовувати насильство. МВС взагалі стали використовувати в якості інструменту для подавлення політичних опонентів та громадських рухів. Зокрема, ДАЇ систематично не давало можливості перевізникам довезти людей до Києва для участі в акціях протесту. Це було в травні, коли людей не пускали на мітинг опозиції, в кінці липня, коли намагалися не пускати на святкування Хрещення Русі. Ця практика стала масовою та систематичною", - додав він.

В якості позитивних моментів Євген Захаров відзначив ухвалення парламентом декількох законів, які спрямовані на виконання зобов'язань перед Радою Європи та іншими міжнародними організаціями, а також початок судової реформи.

Він нагадав, що 1 червня минулого року було ухвалено закон про захист персональних даних, в на початку 2011 року закон про доступ до публічної інформації, "який вважають великою перемогою демократії".

В той же час, за словами експерта, через низьку якість документів їх необхідно буде переробляти. Закони про доступ до публічної інформації та інформацію неузгоджені між собою, а закон про судоустрій робить суди залежними.

"Вони намагалися і намагаються зробити так, щоб немовби виглядало, що Україна справді демократична країна і має бути у ЄС", - додав він.

Ще одним позитивним моментом минулого року Захаров зазначив зростання кількості акції протесту проти порушень прав людини.

"Протести стали більш масовими, суттєвими і настирливими. Такими, що влада на них вимушена була реагувати", - зазначив він.

На його думку, ця тенденція триватиме і у 2011 році.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисник про рік Януковича: масові протести, тортури, "перемога демократії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути