четвер, 13 травня 2010 11:19

ЄС відмовився від прогнозів про асоційоване членство України

ЄС відмовився від прогнозів про асоційоване членство України

Єврокомісія (ЄК) опублікувала звіт про прогрес у проведенні реформ, досягнутий Україною в 2009 році. Євросоюз утримався від жорсткої критики на адресу Києва і не згадав про раніше заявлені проблеми. Однак, і позитивних сигналів від представників Єврокомісії теж не прозвучало.

Рік тому, під час оприлюднення попереднього звіту, в Брюсселі були повні оптимізму щодо готовності української влади проводити реформи. Єврокомісар Беніта Ферреро-Вальднер тоді навіть заявила, що очікує завершення переговорів щодо угоди про асоціацію до грудня 2009 року.

Надії ЄС не виправдалися, проте в ЄК прийняли рішення не акцентувати увагу на проблемах.

"Не всі були згодні з такою позицією, але Єврокомісія все ж таки вирішила опублікувати нейтральний звіт", - зізнався один з європейських дипломатів.

В оприлюдненому документі не висуваються претензії навіть з тих питань, які протягом 2009 року були причиною постійної критики Брюсселя на адресу Києва. У документі підкреслюється важливість домовленостей від 23 березня 2009 про модернізацію газотранспортної системи:

"Протягом року в енергетичній сфері мав місце ряд істотних досягнень", - говориться у звіті.

При цьому в ЄК вважали за краще не згадувати, що Україна порушила обіцянки річної давнини і не приступила до реформування НАК "Нафтогаз України", зірвавши тим самим терміни модернізації газотранспортної системи.

У преамбулі звіту Брюссель критикує українську владу тільки за відсутність "політичних реформ", зокрема конституційної та судової. Проте тут же наводиться виправдання бездіяльності Києва: "Реалізації реформ перешкоджала перманентна політична криза, що стала результатом нечіткого поділу повноважень між президентом, прем'єр-міністром і парламентом. Цю ситуацію посилило наближення президентських виборів".

Невдоволення Брюсселя викликає "незначний прогрес" у реформуванні митних органів, "відсутність прогресу в сфері аудиту та бухгалтерського обліку".

На відміну від минулого року, коли європейські чиновники назвали очікувану дату підписання договору про асоціацію, вчора в Києві і Брюсселі від прогнозів утримались.

"Ми сподіваємося, що переговори будуть завершені настільки швидко, наскільки це можливо", - сказав глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра.

"Я не можу встановити конкретний термін формального завершення переговорів", - підтримав його заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін.

Коммерсант
Зараз ви читаєте новину «ЄС відмовився від прогнозів про асоційоване членство України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі