понеділок, 18 грудня 2023 17:50

ЄС схвалив 12-й пакет санкцій проти Росії

ЄС схвалив 12-й пакет санкцій проти Росії
До пакета увійшла заборона на торгівлю діамантами. Фото: Pexels

Рада Європейського союзу ухвалила дванадцятий пакет санкцій проти Росії.

До пакета увійшла заборона на прямий або непрямий імпорт, купівлю або передання діамантів із Росії. Заборона почне діяти з 1 січня 2024 року, повідомляє Рада ЄС.

Обмеження щодо російських діамантів, які обробляють у третіх країнах, впровадять з 1 березня по 1 вересня 2024 року.

Заборонили також експорт до РФ хімікатів, літієвих батарей, термостатів, двигунів постійного струму та серводвигунів для безпілотників, верстатів та деталей машин і механізмів.

Запроваджуються додаткові обмеження на імпорт чавуну й шпігату, мідних дротів, алюмінієвих дротів, фольги, труб і прокату загальною вартістю €2,2 млрд на рік, а також забороняє імпорт скрапленого пропану з 12-місячним перехідним періодом. Періоди поступового скорочення імпорту окремих видів металопродукції продовжуються.

Рада ЄС додала виключення з обмежень на ввезення з Росії предметів особистого користування та для автомобілів з дипломатичними номерами. Країни ЄС можуть дозволити в'їзд звичайних автомобілів, якщо ті не продаються і використовуються виключно в особистих цілях.

Окремий блок санкційних рішень ЄС у 12-му пакеті стосується посилення чинних обмежень.

Заборона поширилась на транзит через Росію всіх товарів військового призначення. Громадянам РФ заборонено володіти, контролювати або займати будь-які посади у керівних органах юросіб, які надають криптовалютні послуги росіянам. Чинна заборона на надання росіянам послуг поширюється на програмне забезпечення для управління підприємствами та програмного забезпечення для промислового дизайну та виробництва.

Євросоюз запроваджує вимогу повідомляти про переказ коштів за межі ЄС будь-якою юридичною особою в межах ЄС, пов'язаної з юрособою з Росії або російським громадянином чи фізичною особою, яка проживає у РФ.

Посилили вимоги щодо дотримання "стелі цін" на нафту. Це дозволить краще визначати судна та суб'єкти, які допомагають Росії обходити це обмеження. Компанії з ЄС, які продають танкери третім сторонам, мають повідомляти про це в ЄС.

Швейцарія долучиться до обмежувальних заходів щодо імпорту заліза та сталі з Росії та комплексу заходів імпортного контролю, які є практично еквівалентними заходам ЄС.

Розширились індивідуальні санкційні списки. До них ЄС додав 29 нових суб'єктів, які безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс Росії, зокрема й із третіх країн.

Лідери Європейського союзу погодили 12-й пакет санкцій проти Росії. Хоча текст був узгоджений усіма країнами на початку цього тижня, Австрія не давала свого остаточного схвалення до пізнього вечора четверга. Невдоволення Австрії викликає той факт, що Україна внесла австрійський Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни.

В 12-му пакеті санкцій Євросоюзу для РФ обмежать торгівлю товарами сукупною вартістю приблизно €5 млрд. Буде обмежено експорт зварювальних апаратів, хімікатів та інших технологій, які використовують у військових цілях.

Зараз ви читаєте новину «ЄС схвалив 12-й пакет санкцій проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі