четвер, 13 лютого 2020 14:34

Єрмак на постійному зв'язку з Кремлем - ЗМІ

Єрмак на постійному зв'язку з Кремлем - ЗМІ
Контакти Єрмака з Москвою - непублічні, пишуть журналісти

Новий керівник Офісу президента Андрій Єрмак постійно перебуває на зв'язку із новопризначеним кремлівським "куратором по Україні" Дмитром Козаком в обхід офіційних міжнародних каналів зв'язку.

За словами очевидця телефонної розмови президентів України Володимира Зеленського і Росії Володимира Путіна, нові обличчя в переговорному процесі країн узгоджували саме вони, пише "Українська правда".

Зокрема, Зеленський попросив Путіна назвати свого представника, а натомість Україна мала назвати свого. Путін сказав, що це буде Козак, а Зеленський вказав на Єрмака.

Таким чином у РФ Дмитра Суркова замінив Козак.

Джерела також розповіли про причину невдоволення Суркова незадовго до його виключення з процесу на зустрічі у "нормандському форматі". "У Парижі на "Норманді" Сурков збісився. Але чому? Бо на зустрічі радників Єрмак або щось йому пообіцяв, чого не зміг виконати або не зміг пояснити, що він цього обіцяти не може.

У результаті лідери "четвірки" приїхали підписувати погоджену заяву, а вона виявилася не зовсім погодженою".

За Зеленського Єрмак зумів поширити свою непублічну дипломатію на контакти і з Москвою, і з Вашингтоном.

Заступник керівника адміністрації президента Росії Козак колись займався Придністровським конфліктом. 2003-го він розробив так званий меморандум Козака, який передбачав федералізацію Молдови, особливий статус для Придністров'я та Гагаузії, відмову Кишинева від власних збройних сил. Молдові коштувало титанічних зусиль відмовитися від меморандуму, Козака і "миротворців" із Росії, пишуть журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак про вибори на Донбасі: У нас є чіткий план

На брифінгу 12 лютого Андрій Єрмак заявляв журналістам: "Я ще не розмовляв із Козаком після його і мого призначення.

Думаю, що матиму таку можливість. Але незалежно від того, хто буде представляти РФ у Мінську й у "нормандському форматі", принципи, які задекларував Зеленський, незмінні".

Зараз ви читаєте новину «Єрмак на постійному зв'язку з Кремлем - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі