субота, 08 березня 2014 13:57

Експерт: Захід виявився немічним перед російською експансією

Експерт: Захід виявився немічним перед російською експансією
Георгій Чижов. Фото: kobzar.at.ua

Прохання кримського парламенту приєднати автономію до Росії не означає, що вона має намір це робити.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Георгій Чижов.

"Спонукая до офіційного прийняття рішення про вихід Криму із складу України, Кремль переслідував інші цілі. По-перше, заморозить ситуацію. Хотів показати Заходу, що вести перемовини про збереження автономії під юрисдикцією Києва на будь-яких умовах не збирається і бачить предметом переговорів лише майбутнє інших українських територій. По-друге, позбавити кримські еліти можливості маневру між Києвом та Москвою, виключити для них мінімальну самостійність. Виділення на проведення референдуму дев'яти днів, половина з яких – вихідні та свята, означає, що ніхто не збираться навіть створювати видимість об'єктивного підрахунку голосів. "Всенародна підтримка" рішення Верховної Ради Криму залишається аргументом-загрозою для Заходу: якщо будете на нас тиснути, ми можемо й справді прийняти Крим до свого складу", - зазначив він.

За словами експерта, поки Росія запропонує світу свого роду "компроміс".

"Крим стане самопроголошеною республікою на кшталт Придністров'я, яка офіційно не буде визнана навіть Росією, однак розмістить на своїй території російські війська "для захисту від можливої агресії" з боку України та інших країни. Хоча ситуація розвивається настільки жорстко та динамічно, що я б не виключав можливості включення Криму до складу Росії. Влада в Києві зараз вичікує. Певне, нове керівництво України розраховує на втручання західних країн. Однак ті виявилися немічними перед обличчям російської експансії", - зауважив Чижов.

Політолог вважає, що зараз актуальним є питання, чи дозволить Росія провести спокійні вибори президента в Україні та легітимізувати нову владу або використає передвиборчу кампанію для нової дестабілізації ситуації на Сході та Півдні.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Захід виявився немічним перед російською експансією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі