субота, 19 липня 2008 16:13

Експерт: в українській інфляції винен дефіцит товарів

Провідною причиною зростання цін в Україні є відставання товарного забезпечення зростаючих доходів населення, вважає доктор економічних наук, професор Віктор Найдьонов.

"Доходи населення за 2000-2007 роки збільшилися в 4,8 рази (без врахування інфляції), реальний дохід за цей період збільшився в 2,6 рази. А виробництво, наприклад, продуктів тваринництва збільшилося тільки на 6,0%, овочів - на 28% (валовий збір), картоплі - зменшилося", - зазначив експерт в інтерв"ю тижневику "Дзеркало тижня".

За словами Найдьонова, за вказаний період обсяги випуску харчових промислових товарів (з урахуванням напоїв і тютюнових виробів) знизилися в 2,4 рази, продукції легкої промисловості - на 33,3%.

"У наявності - відносний дефіцит товарів. І вони не можуть не дорожчати, особливо коли ростуть доходи", - підкреслив експерт.

Найдьонов звернув увагу, що товарне забезпечення доходів знижується, що спричиняє неминучу інфляцію.

"За 2007 рік доходи населення збільшилися на 30%, а обсяг продукції (ВВП), що випускається, - на 7,6%. У 2008 році доходи планується збільшити на 35-40%, а валовий продукт зросте приблизно на 5-6%. Звичайно, частина попиту покривається імпортом, звичайно, частина доходів зберігається і витрачається не на товари. Але закономірність відставання товарного забезпечення доходів очевидна. І це - провідна причина зростання цін", - вважає експерт.

Прогноз зростання ВВП, закладений українським урядом в бюджеті на 2008 рік, складає 6,8%, інфляція - 15,9%. Водночас, інфляція в Україні за перше півріччя вже досягла 15,5%, а зростання ВВП склало 6,3%.

Напередодні Всесвітній банк погіршив прогноз інфляції для України за підсумками 2008 року до 21,5% з 17,2%, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: в українській інфляції винен дефіцит товарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі