середа, 03 липня 2013 13:21

Експерт каже, що влада ще повернеться до мовного питання після саміту Україна-ЄС

Експерт каже, що влада ще повернеться до мовного питання після саміту Україна-ЄС
Фото: lenta-ua.net

Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран вважає, що влада спробує повернутися до ідеї другої державної мови, проте після саміту Україна-ЄС у листопаді, аби зараз не розколювати суспільство.

Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua.

"По суті, законопроект нічого особливо не змінив. Крім того, що в деяких регіонах затвердив за російською мовою той статус, який вона вже мала де-факто через невиконання місцевими чиновниками старого закону про мови. Скажімо так, що якихось глобальних змін на всеукраїнському рівні внаслідок цього закону не відбулося. І це відбулося із кількох причин", - наголосив він.

"Перша причина — це те, що на виконання цього закону в Бюджеті немає і не було грошей. По-друге, цей закон не приніс електоральних здобутків Партії регіонів, на що був розрахунок", - додав політолог.

Окрім того, директор Міжнародного інституту демократій зауважив: "Третє — це те, що на місцевому рівні зміни, які би дозволили виконувати цей закон, вони не потрібні були, бо були створені умови для розвитку їхніх мов, і гострої необхідності у втілені у життя цього закону не було".

Водночас, Таран сказав, що "закон — скандальний, зміни — скандальні, але ефекту для ПР, яка просувала його, немає. Вони, можливо, спробують підняти питання про статус російської мови, як державної із тими самими намірами, що й вони ухвалювали цей закон".

"Поки до цього не дійшло, бо у листопаді відбудеться саміт, і вони поки не ризикують розколювати суспільство", - резюмував він.

Як відомо, 3 липня Верховна Рада прийняла скандальний законопроект "Про засади державної мовної політики", який спричинив акції протесту прихильників опозиції.

5 липня під час бійки із працівниками спецпідрозділу "Беркут" невідомі особи застосували сльозогінний газ.

19 липня міліція склала 11 адміністративних протоколів на учасників акції. Того самого дня суд розглянув 5 із них. Трьом учасникам акції суд виніс усне попередження. Згідно з фотографіями очевидців, "беркутівці" теж застосовували сльозоточивий газ по відношенню до мітингуючих.

Зараз ви читаєте новину «Експерт каже, що влада ще повернеться до мовного питання після саміту Україна-ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі