понеділок, 22 грудня 2008 09:13

Дружина Ющенка нічого не знає про "резиденцію" Балоги

Дружина Ющенка нічого не знає про "резиденцію" Балоги

Дружині президента Катерині Ющенко нічого не відомо про угоду довгострокової оренди мукачівського замку "Паланок", за якою, за деякою інформацією, стоять структури, близькі до голови секретаріату президента Віктора Балоги та його оточення.

"Якщо такий контракт і відбувся, мені нічого не відомо про умови, на яких він був підписаний", - сказала вона "Дзеркалу тижня", відповідаючи на запитання.

"Проте я знаю, що в багатьох частинах світу, зокрема в Європі, поширена практика передачі історичних пам"яток в оренду приватним особам, комерційним компаніям, неприбутковим організаціям на досить жорстких умовах, які заохочують вигідні та стабільні інвестиції", - додала Катерина Ющенко.

За її словами, "в таких угодах чітко зазначено, які фізичні зміни дозволено робити на території цієї пам"ятки і як її можна використовувати".

"Орендар може відшкодувати свої інвестиції у ремонт та збереження пам"ятки, стягуючи платню за вхід, продаж сувенірів, відкриваючи на території пам"ятки кафе, магазини та готелі. Без такої практики багато відомих європейських пам"яток уже припинили б своє існування, оскільки кишені платників податків ніколи не є настільки великими, щоб покрити всі витрати на реставрацію та утримання пам"яток архітектури", - сказала вона.

"Очевидно, що місцева влада постійно стежить за виконанням та дотриманням умов контракту", - висловила сподівання дружина президента.

Видання зазначає, що щільний робочий графік Катерини Ющенко, яка очолює благодійний фонд "Україна 3000" і безпосередньо займається музейною сферою, не дозволив журналістам зустрітися з нею особисто, тож відповіді вони отримали в письмовій формі і не змогли поставити уточнювальні запитання.

Раніше, 18 жовтня, "Дзеркало тижня" опублікувало статтю "Родинна резиденція для Балоги", в якій стверджувалося, що за ТОВ "Високий замок", якому Мукачівська міськрада 9 жовтня надала територію та приміщення замку "Паланок" в оренду на 46 років, стоїть родина голови секретаріату президента Віктора Балоги.

Зокрема, засновниками ТОВ "Високий замок" нібито були: Оксана Балога (дружина Віктора Балоги), Марина Петьовка (дружина двоюрідного брата Балоги, екс-мера Мукачева, одного з засновників "Барви" Василя Петьовки), Мирослава Токар (дружина голови Мукачівської РДА, одного з засновників "Барви" Іллі Токаря).

За даними автора статті, ухвалення рішення щодо передачі "Паланку" в оренду у Мукачівській міськраді пройшло з численними порушеннями.

Газета наголошує, що європейська практика передачі історичних пам"яток за "символічну орендну плату" супроводжується підписанням багатотомного контракту вимог до реставраційних робіт за гроші орендаря, чого у випадку з "Паланком" не було.

Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Дружина Ющенка нічого не знає про "резиденцію" Балоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі