середа, 09 січня 2013 16:53

"Дискредитуватимуть перш за все громадських активістів і журналістів" - Рибачук

"Дискредитуватимуть перш за все громадських активістів і журналістів" - Рибачук
Олег Рибачук: влада готує фантомні скандали проти журналістів і громадських діячів. Фото: zaxid.net

Громадський і політичний діяч Олег Рибачук вважає, що невдовзі в Україні може розпочатися широкомасштабна кампанія з дискредитації громадських діячів.

Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Ви говорили про те, що влада готує фантомні скандали щодо громадських діячів і журналістів, чому саме зараз?

- У влади особливо й виходу немає. Бо вона має рекордно низьку довіру і не може по суті нічого протиставити інформаційно. Уявити собі притомну людину, яка може захищати владу, фактично неможливо. Ті люди, які її захищають, роблять це специфічно. Вони її не підтримують, а просто намагаються скомпрометувати опонентів влади. Такі журналісти і ряд видань — досить очевидна річ. Вони називаються "зливні бачки" і працюють досить однотипно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада перейшла до прямого інформаційного кілерства - Турчинов

Наприклад, по руху ЧЕСНО чи "Стоп Цензурі" не можуть сказати нічого щодо власне їх діяльності і переходять на персоналії, розміщують купу брехливої інформації. При чому, там лише один відсоток правди — те, що відбулась певна подія. Уся суть події, чи того, що роблять активісти, абсолютно спотворюється. Кажуть: владу ніхто не захищає, але ж подивіться, хто їх критикує. Це перевірена часом досить примітивна технологія, яку я спостерігаю з 2002 року, коли пішов у парламентську політику.

Такі технології зараз використовуються проти руху ЧЕСНО — кажуть, що це грантоїди. Або проти "Стоп Цензурі", хоча там немає жодної копійки. Робиться це для того, щоб показати, що чесних непродажних журналістів не буває.

Зокрема, цим займаються видання, які пов'язують із владою. Ми знаємо, що на дискредитацію виділені кошти, використовуються засоби прослуховування, читають електронну пошту. З іншого боку, це говорить про те, що влада поки що програє тим, кому намагається протидіяти.

Тут може спрацювати фактор українського читача: якщо влада, або якісь одіозні замовні журналісти-кілери намагаються когось поливати брудом, то більшість розуміють, що ця людина, очевидно, робить правильну справу. Тому часто цей компромат не працює, а дає зворотній ефект.

Що Ви маєте на увазі?

- Коли влада говорить, що немає чесних журналістів, або, що рух ЧЕСНО заангажований і ні на що не впливає, їм потрібно це увесь час мусолити. Але я їздив Україною і бачив, що чесних людей багато, які, між іншим, дратують і багатьох в опозиції. Бо там постійно пояснюють, що продають місця, бо потрібні гроші. Журналістам теж треба годувати сім'ї, але вони відмовляються бути інформаційними кілерами. Поява таких людей є дуже небезпечною для системи, яка хоче показати, що чесних людей в Україні насправді немає. Тому спроба влади кинути тінь, або скомпрометувати досить відомих громадських активістів чи журналістів, приведе лише до того, що більше українців зрозуміють, що це лише спроба облити брудом людей, які є реальною загрозою.

Це буде суто інформаційна дискредитація, чи може дійти до арештів і кримінальних справ?

- Так, може дійти до будь-чого. Це залежить від нахабства і фантазії влади. Може дійти до того, що підкидуватимуть не тільки "жучки", але й будь-що. Уявіть собі, що таке, коли приходить міліція без ордеру на обшук і з ліхтариками шукає "жучки". Вони можуть знайти все, що приносять із собою у кишенях. Ми пам'ятаємо досвід 2002-2004 років, коли у активістів знаходили однотипні гранати — навіть в однакових пакетах. Оце незграбне знову намагається пробитись у наші реалії.

Проте, можуть піти далі: спробувати особистісну дискредитацію. Можуть використати безліч речей, тому до цього треба готуватися і розуміти, громадським активістам і журналістам, що будуть наступати такі часи.

Йдеться саме про дискредитацію громадської опозиції? А як щодо політичної?

- Владі дуже зручно і комфортно поруч із опозицією. Для неї вона не є небезпекою. У них купа переплетених інтересів, вони домовляються про сферу впливу. А з громадськістю вони не можуть домовитися, і такі речі дуже дратують владу. Громадськості чисельно багато, вона чистіша і її важко контролювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція обіцяє назбирати серйозний компромат про підготовку до Євро-2012

Влада поки ще не усвідомила, що не завжди гроші вирішують усе. Наприклад, грошові мішки не змогли забрати округи у Києві. Політтехнологи вже починають це розуміти. Тому вибори в травні до Київради — для влади величезний виклик. Бо серед громадських активістів є лідери громадських думок, яких у Києві переважна більшість. Також є нові засоби комунікації, і влада не знає, що з цим робити. Тому буде намагатися їх дискредитувати.

Цей процес може призвести до активізації громадянського суспільства?

- Підвищення громадянської активності можливе лише тоді, коли громадяни по-перше відчувають, що таких як вони більшість, що такі люди можуть об'єднуватись, і найголовніше — можуть досягати успіху. Наприклад, можуть змусити політиків голосувати особисто, боятися стати тушками. Якщо є історії успіху, приклади і докази того, що громадські рухи стають успішними. Це основна мотивація.

Зараз є багато спроб зробити якісно нові широкі громадсько-політичні рухи, які б відрізнялися тим, що кожен член такого руху відповідав би критеріям доброчесності. Це спроба продемонструвати нашим політикам, що насправді чесних людей є настільки багато, що вони можуть об'єднатися і якщо не прийти до влади, то створити принципово інші політичні сили. Я знаю про такі інціативи і знаю, що в цьому році вони про себе заявлять на місцевих виборах. Сподіваюсь, вони будуть мати підтримку.

Зараз ви читаєте новину «"Дискредитуватимуть перш за все громадських активістів і журналістів" - Рибачук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі