субота, 20 квітня 2024 09:17

Чому в Україні не спрацьовують "мирні плани"

Чому в Україні не спрацьовують "мирні плани"
фото: Сухопутні Війська України в Telegram

За більш ніж два роки від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну з'явилося кілька програм порозуміння з агресором. Усі вони мали на меті покласти край активним бойовим діям. Але жоден не спрацював. Політична весна 2024 року ознаменувалася новим сплеском ідей. Чому ініціатив багато, а миру в Україні досі немає, - з'ясовувала Gazeta.ua.

Життя людей понад усе

Спроби мирного врегулювання заради збереження життя людей Україна здійснювала з перших днів повномасштабного вторгнення РФ. Так, у березні 2022 року, у розпал бойових дій відбулося кілька зустрічей делегацій двох країн у Білорусі. Вдалося погодити лише роботу "гуманітарних коридорів" для евакуації мирних жителів з зон активних бойових дій. Згодом перемовини були перенесені до Туреччини (Стамбул). Тоді президент України висловив готовність зустрітися з президентом РФ, але Сергій Лавров таку можливість відкинув. У Стамбулі обговорювали відвід російських військ станом до 24 лютого 2022 року, позаблоковий статус України в обмін на міжнародні безпекові гарантії, "заморозку" питання про статус Криму на 15 років та визнання так званих "ЛНР" і "ДНР".

Дві реінкарнації Стамбула

У липні 2022 року Україна та Туреччина, з одного боку, та Росія і Туреччина - з іншого, під егідою ООН уклали дві угоди, завдяки яким запрацював експорт українського зерна Чорним морем. Дію угоди кілька разів продовжували, але росіяни постійно порушували її своїми обстрілами. У липні 2023 року Росія вийшла з неї, бо не домоглася щоби з неї зняли санкції.
Після тривалої перерви, у квітні 2024 року, міністр оборони РФ Сергій Шойгу у телефонній розмові з міністром оборони Франції Себастьяном Лекорню згадав Стамбульську ініціативу, на базі якої Росія нібито "готова до діалогу з Україною". Що це за ініціатива - не було зрозуміло, доки у ЗМІ не з'явилося повідомлення про нібито новий мирний план від Туреччини.


Ось основні його положення:


• США та РФ зобов'язуються не застосовувати ядерну зброю,
• позаблоковий статус України до 2040 року,
• всеукраїнський референдум по зовнішньополітичному курсу, референдуми на тимчасово окупованих територіях,
• "заморозка" бойових дій на нинішній лінії розмежування.

Офіційно Київ не коментував цього плану, але джерела, близькі до Офіса президента, заявляли, що це, найімовірніше, - фейк.
Але у п'ятницю, 19 квітня, про Стамбульский план згадав міністр закордонних справ Сергій Лавров в інтерв'ю російським ЗМІ. За його словами, варіант передбачав застосування до всієї території України, крім Криму та Донбасу, 5 статті Статуту НАТО. "Якби ці території піддалися атаці - домовленості мали бути анульовані", - зазначив Лавров. Отже, можна зробити висновок - якісь плани по досягненню миру обговорюються не лише у публічному просторі, але й у владних колах.

Китайське задоволення і французька "запальничка"

Своє бачення того, як досягти миру виклав Китай на річницю вторгнення, 24 лютого 2023 року. МЗС КНР опублікував 12 тез "політичного врегулювання української кризи". Модифіковану версію китайського плану цього тижня китайці озвучили канцлеру ФРН Олафу Шольцу у Пекіні: не розпалювати конфлікти, не загострювати протиріччя, ставити інтереси миру вище за особисті, знизити негативні впливи на світову економіку, не розривати ланцюжки постачань.
Запальною та радикальною, особливо на тлі китайського плану, видалася нова стратегія, котру президент Франції Емманюель Макрон озвучив як заклик до союзників: не має бути жодних "червоних ліній" у підтримці ними України. У практичному сенсі він допустив відправку союзного збройного контингенту до України.
На саміті міністрів закордонних справ країн-членів НАТО на початку квітня 2024 року цю стратегію офіційно не підтримали, хоча деякі країни висловили готовність відправити до України своїх бійців. Натомість за лаштунками саміту, як повідомляють ЗМІ, обговорювався такий план: віддати Росії тимчасово окуповані території, а решту України прийняти до НАТО. Цікаво, що днями вступ України до НАТО до завершення війни виключив Держдепартамент США.

Планів багато. Формула - одна

Франція, за останніми сигналами, не відмовиться від своїх радикальних ініціатив по Україні, оскільки вважає загрозу військової агресії з Росії на територію ЄС реальною.
Попри це, єдиним планом, який нині може бути представлений на обговорення на саміті високого рівня, є "Українська формула миру". Вперше вона була презентована 21 вересня 2022 року у зверненні Зеленського до Генеральної асамблеї ООН.


Позиції формули, які не обговорюються:


• відновлення безпеки і територіальної цілісності (відвід російських військ з території України на кордони 1991 року),
• покарання країни-агресора за злочини проти України,
• гарантії безпеки нашій країні з боку інших держав.


15 листопада 2022 року на саміті G-20 в Індонезії було озвучено 10 пунктів формули: радіаційна, ядерна, енергетична та продовольча безпека, обмін полоненими та депортованими "всіх на всіх", недопущення ескалації (безпекові гарантії для України), спецтрибунал для РФ (для Путіна), припинення бойових дій, вивід російських військ з території України і фіксація завершення війни.
Саме ця формула (її основні позиції) дістала офіційне втілення у вигляді схвалення Резолюцією ООН. Отже, з усіх можливих варіантів на саміт миру, який готується у Швейцарії у червні поточного року, буде винесена саме вона.

Швейцарія - Пекін?

Швейцарський саміт, який уже називають Глобальним самітом миру, викликає занепокоєння не лише у Росії. Лідер Китаю Сі Цзіньпін дав зрозуміти Олафу Шольцу під час їхньої бесіди у Пекіні, що підтримує проведення мирної конференції, визнаної як Україною, так і РФ. Але Росія відмовилася, і через Лаврова дала сигнал Китаю, що підтримує саме його мирний план.
На саміті очікують президента США Джо Байдена. Без Китаю може повторитися ситуація з самітом G-20 в Індонезії у 2022 році, куди не прибув Путін і - несподівано - Сі, але там був Байден. Ухвалені на саміті рішення до покращення ситуації в Україні не призвели.
Тому Україна активно готує саміт для обговорення "Української формули" за участі Китаю, якого може привабити роль посередника.

"Може допомогти"

Китай дійсно може допомогти у відновленні справедливого миру в Україні та стабільності у міжнародних відносинах, - заявив Володимир Зеленський.
"Саміт у Швейцарії дає реальний шанс всім нам, щоб статут ООН, його цілі та принципи справді запрацювали", - зазначив він.
18 квітня посол України у КНР Павло Рябікін під час зустрічі зі спецпредставником уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуеєм передав офійційне запрошення на цей саміт.
Це можна трактувати як ознаку того, що представники Китаю можуть взяти участь у саміті, - вважає головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко. "Можливо, навіть Лі Хуей і буде, і це не суперечитиме позиції Китаю, оскільки саме він був присутній на зустрічі у Джидді, також без російських представників. Для них (Китаю) це не буде проблемою", - зазначила аналітикиня.

Мінус Москва

Росії на цьому саміті не буде. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель це визнав, але наголосив: "Міжнародна спільнота повинна показати бачення завершення цієї війни". Далі, за його словами, будуть "дискусії з РФ".
Але вони нікому не потрібні і ризикують послабити позицію України, - зазначив голова правління Українського антикризового медіа-центру та експосол України у США Валерій Чалий. На його думку, Росія не погодиться на жодні саміти, бо прагне захопити якомога більше української території, щоб посилити свої переговорні позиції. А от Китай своєю відмовою поїхати до Швейцарії, - вважає Чалий, - продемонструє слабкість, оскільки діятиме з урахуванням позиції Росії.

Використати без участі

"Велика кількість мирних планів свідчить про одне - ситуація на фронті може невдовзі стати патовою, а конфлікт - перейти у "заморожений", як у КНДР з Північною Кореєю", - вважає політичний аналітик Євген Савісько. Проте, така ситуація не задовольняє Україну та союзників, як і РФ, - наголошує експерт. Тому і на саміт виноситься один план як базовий, а Росія, хоча й не братиме у ньому участі, активно коментує, не включено, з метою перетворити цей "мирний план" на засіб тиску. Теоретично, єдиним дієвим виходом для України є синхронізація звільнення Силами оборони окупованих територій зі спеціальними заходами, спрямованими на припинення існування РФ в її теперішньому вигляді, - вважає політичний експерт Андрій Сеньків, оскільки, з правової точки зору, сторони воюють за територію, котру кожна вважає своєю.

Зараз ви читаєте новину «Чому в Україні не спрацьовують "мирні плани"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі