вівторок, 12 серпня 2008 10:28

Чому Україні не варто втручатися у конфлікт на Кавказі

Спроби України підіграти лише Грузії є системною помилкою, що загрожує безпеці України і може призвести до ескалації у ній політичних криз. Про це сказав політолог, директор Центру соціологічних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

Він вважає, що конфлікт на Кавказі безпосередньо стосується України. У випадку з Грузією ми стаємо певним чином заручниками тієї політики, яка пов"язувала керівництво Грузії і керівництво України.

Єрмолаєв переконаний, якщо Україна не допустить втягування її в конфлікт, вона отримає можливість м"якого виходу з ситуації. Якщо ж Україна буде притримуватися позиції лише однієї сторони конфлікту, у даному випадку – Грузії, не виключено, що Україна буде втягуватися в конфлікт і отримає загострення відносин з Росією і з країнами ЄС.

"У кавказькому конфлікті зіткнулися інтереси трьох світових центрів – ЄС, США і Росії. За цих обставин спроби України підіграти лише Грузії і орієнтуватися на підтримку США є системною помилкою. Це не відповідає національним інтересам України, це загрожує її безпеці і може призвести до ескалації політичних криз в самій державі", - пояснює полытолог.

"Те, що відбувається на Кавказі – це режисовані події, ініціатором яких переважно була сама Грузія, оскільки ескалація конфлікту, який триває вже не один рік, відбулася саме з ініціативи грузинської сторони. Йдеться, у першу чергу, про знищення Цхінвалі.

Росія була готова до цього, можливо, тому що працювала розвідка і були контакти з політичними лідерами автономії. Ці два дні: cпочатку знищення Цхінвалі, звернення до країн НАТО з проханням про безпосередню підтримку позиції Грузії – є насправді доказовими аргументами, чому це є режисура, хоча й дуже трагічна режисура", – стверджує Єрмолаєв, пише ЗІК.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україні не варто втручатися у конфлікт на Кавказі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі