середа, 31 травня 2017 19:48

Чому партія Порошенка втрачає рейтинг - думка експертів

У разі проведення парламентських виборів найближчим часом вісім партій долають 5% бар'єр. Такі дані травневого опитування соціологічної групи "Рейтинг".

13,9% з тих, хто має намір взяти участь у голосуванні і визначився з вибором партії, готові віддати свої голоси за "Батьківщину". За "Опозиційний блок" - 10,4%, "Блок Петра Порошенка "Солідарність" - 10,2%, Радикальну партію - 9,5%, партію "За життя" - 9,2%. "Громадянську позицію" готові вибрати 7,7% опитаних, "Самопоміч" - 7,1%, ВО "Свобода" - 6,6%.

Gazeta.ua запитала експертів, чому серед вісімки немає нових політсил і чому зменшується рейтинг партії влади?

Автор: zik.ua
  Ірина Бекешкіна: “Ті, хто продовжують голосувати "За", не бачать альтернативи. Мовляв, якщо не ці, ну а хто?"
Ірина Бекешкіна: “Ті, хто продовжують голосувати "За", не бачать альтернативи. Мовляв, якщо не ці, ну а хто?"

Ірина Бекешкіна, соціолог, директор фонду "Демократичні ініціативи":

"Майбутнє України пов'язане із тим, наскільки громадськість сама буде здатна створювати політичні партії. Зараз таких можна нарахувати вісім. Громадські лідери наче б то і співпрацюють між собою, але не можуть відмовитися від власних амбіцій і створити одну політичну силу. Натомість беруться за власні партії. Рейтинг кожної окремо не перевалює за 1 відсоток. Вони розпилюються.

Щоб стати відомими у загальнонаціональному масштабі, треба бути на телебаченні. Партію "За життя" (партія бізнесмена Вадима Рабіновича. - Gazeta.ua) створив телеканал NewsONE, де її представник постійно говорить те, що хоче слухати певна категорія населення. Рейтинг Партії регіонів 2012 року був 30 відстоків. Де вони? 10 відстоків пішли в "Опозиційний блок", а частина залишилася в очікуванні і згодом знайшла свого героя.

Рейтинг БПП зменшився з декількох причин. Народ істотно збіднів. А ті, хто міг би і це зрозуміти, не можуть пробачити корупцію і беззаконня. Те, за що вигнали попередню владу. Ті, хто продовжують голосувати "За", не бачать альтернативи. Мовляв, якщо не ці, ну а хто?"

Автор: 24tv.ua
  Михайло Басараб: “Порошенко не виправдав сподівань, тому рейтинг його партії падає”
Михайло Басараб: “Порошенко не виправдав сподівань, тому рейтинг його партії падає”

Михайло Басараб, політолог:

"Порошенко не виправдав сподівань, які на нього покладали українці. Це адекватна відповідь на збройну агресію Російської Федерації і боротьба з корупцією. Він поки не справився із цими проблемами. Більше того - навіть не продемонстрував бажання і готовності їх вирішити. Тому рейтинг Порошенка і партії падає.

Також на це падіння вплинула штучна політична криза, ініційована самим президентом наприкінці 2015-го - початку 2016 року. Він захотів отримати контроль ще й над урядом. Потрібно було усунути Яценюка. Порошенко публічно засвітився у цій грі, став учасником політичної метушні, чвар і залаштункових ігор. Втратив роль арбітра над конфліктом. Це понизило його в статусі. У цей період рейтинг президента обвалився вдвічі і зрівнявся з рейтингом партії.

Виборці, зазвичай, обирають з тих партій, чиї представники на слуху, часто з'являються на телеефірах, використовують парламентську трибуну для піару або організовують акції прямої політичної дії. Щоб у суспільстві відбувся запит на нові політичні сили, вони повинні про себе заявити. Мають постійно рекламувати себе або вдаватися до дієвих акцій. Свідомість сучасної людини спотворена впливом засобів масової інформації. Тому виборці голосують за проекти, які з'являються на екранах і шпальтах тиражних газет. А вплив інтернету і соціальних мереж ще не є таким масовим в Україні.

Після повернення окупованих територій їх жителі і далі голосуватимуть за наступників Партії регіонів - проросійські "Опозиційний блок" і "За життя". Тоді рівень підтримки прокремлівських проектів загалом у країні зросте на 10-15 відстоків. За них готові голосувати і зараз у підконтрольних районах Донецької і Луганської областей.

Підтримка партії влади у звільнених регіонах буде неспівмірно меншою - 5 відстоків проти 95 відстоків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дострокові вибори в Раду: скільки українців підтримує

15 травня минуло 900 днів роботи Верховної Ради 8-го скликання.

На позачергових виборах у жовтні 2014 року до парламенту пройшли "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка", "Самопоміч", "Опозиційний блок", Радикальна партія Олега Ляшка і "Батьківщина". У Раді працюють 423 депутати - 225 обрали за списками партій і 198 - в одномандатних округах. Свої повноваження парламент має припинити 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Чому партія Порошенка втрачає рейтинг - думка експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі