понеділок, 18 вересня 2017 19:35

Чому Європі не вигідно вкладати гроші у розвиток України

Чому Європі не вигідно вкладати гроші у розвиток України
Європа не будуватиме собі нового конкурента на своєму ринку, вважає політолог Тарас Загородній. Фото: beztabu.net

Європа вкладає кошти в Україну, щоб зробити залежною від власних товарів. При цьому в нас не розвиватиметься власна промисловість. Тому користі від рятівного "плану Маршалла" буде не багато.

Про це Gazeta.ua розповів полтолог Тарас Загородній.

"Європа не будуватиме собі нового конкурента на своєму ринку. Це поки лише розмови урядовців. Таким чином готуються до виборів. Та і незрозуміло, на яких умовах ці гроші роздаватимуть і куди вони підуть. Історично США "план Маршалла" втілювали з метою створити якомога більше споживачів для власних товарів. Те ж саме переслідуватиме Європа. Хоча фактично вона сповідує не "план Маршалла", а "план Моргентау". Міністр фінансів США Генрі Моргентау пропонував післявоєнну Німеччину залишити аграрною відсталою країною з дуже бідним населенням. Ліквідувати там промисловість. Переміг Маршалл, який заявляв, що треба відбудовувати країни. Захід нас схиляє саме до аграрної держави, яка немає ніякого майбутнього".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $5 млрд на рік - з'явились подробиці плану порятунку України

Країні варто розвивати власне виробництво, а не сподіватися на іноземні кошти, вважає експерт:

"В Україні на руках 20-30 млрд доларів. Як тільки наші підприємства почнуть вкладати сюди гроші, ніякі іноземні кошти нам не потрібні. Варто співпрацювати з Китаєм, Арабськими Еміратами, Саудівською Аравією. Не зрозуміло, чому так акцентуємося на Заході. Маємо прагнути до власного виробництва. Європа хіба може дати грошей на відновлення Донбасу. 2-3 млрд на рік, щоб ми їх не діставали".

Євросоюзу пропонують схвалити проект "Плану Маршалла" для України. За ним протягом 2018-2020 років країні виділятимуть $5 млрд на рік. Розрахований на 10 років.

Гроші підуть на інфраструктурні проекти, напрями енергоефективності та цифрової економіки.

Зараз ви читаєте новину «Чому Європі не вигідно вкладати гроші у розвиток України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі