середа, 29 червня 2022 19:23

Чим важливі рішення саміту НАТО для України: в Зеленського розповіли деталі

Чим важливі рішення саміту НАТО для України: в Зеленського розповіли деталі
НАТО підписало пакет допомоги Україні. Фото: eastnews.ua

На закритій сесії саміту НАТО обговорили питання постачання озброєння Україні.

Сам Альянс не постачає зброю, пакет допомоги Україні не включає її, повідомив заступник керівника Офіса президента України Ігор Жовква. Про це повідомляє ТСН.

"Певні члени під час закритої сесії говорили про додаткові обов'язки в питанні важкого озброєння. Але ми чітко маємо розділяти ці питання. НАТО як організація не займається постачанням озброєння. Це все на відповідальності країн-членів НАТО. І практично з кожною країною-членом НАТО ми маємо відповідний перебіг переговорів і таких постачань. Хтось робить це швидше, хтось – повільніше, хтось тільки починає це робити. Але з кожною країною є динаміка", – сказав він.

Комплексний пакет допомоги НАТО – це не нова історія. Такий пакет вперше виділили в такому обсязі 2014 року. І протягом цих років НАТО постачає нам обладнання та нелетальну техніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО оголосило Росію найбільшою загрозою своїй безпеці

"На нинішньому саміті було ухвалено рішення розширити цей пакет відповідно до потреб України. Це нам важливо. Хіба нам не важливе пальне для наших Збройних сил, дизель, паливно-мастильні матеріали? Безумовно, важливо. Хіба нам не важливі системи боротьби з дронами й іншими літальними об'єктами, медична допомога? Важливі", – пояснив Жовква.

НАТО видає фінансування для того, щоб держави-члени постачали Україні озброєння та для тренування українських військових.

Зараз у питанні таких постачань НАТО робить те, що може, підсумував Жовква.

28 червня в столиці Іспанії Мадриді стартував саміт НАТО. Триватиме три дні. Лідери держав та урядів розглядають шляхи посилення політики стримування й оборони, розвитку оборонних спроможностей Альянсу у новій ситуації з безпеки, що склалася після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Лідери НАТО оголосили Росію найзначнішою та найпрямішою загрозою своїй безпеці. Про це йдеться у новій стратегічній концепції Альянсу до 2030 року. НАТО також затвердило пакет допомоги Україні. Він містить прискорення постачання нелетального обладнання, посилення кіберзахисту та модернізацію оборонної промисловості.

Зараз ви читаєте новину «Чим важливі рішення саміту НАТО для України: в Зеленського розповіли деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі