середа, 13 квітня 2022 19:51

Спецтема: Війна Росії проти України

"Це жах, але їх все влаштовує" - як знайти спільну мову з українцями після восьми років життя в окупації РФ

"Це жах, але їх все влаштовує" - як знайти спільну мову з українцями після восьми років життя в окупації РФ
Для адаптації у вільному світі людям, які тривалий час були на непідконтрольних територіях, допоможе інформаційний вакуум . Тобто відсутність російської пропаганди, вважає голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Фото: Укрінформ

З українцями, які вісім років провели на непідконтрольній території, можна знайти спільну мову. Але це дуже кропітка праця на не один рік. Все буде простіше, коли перестануть отримувати пропагандистську інформацію з російського телебачення.
Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Сергій Гайдай, голова Луганської обласної військової адміністрації.

"Це буде дуже-дуже кропітка робота. Це як дикий звір, якого закрили в клітку і знущалися. Він нікому не вірить, чітко розуміє, що від людей йде тільки зло і ненависть. Йому треба показати, що є інший бік. Можливо, цей шлях триватиме, як у Біблії, доки нове покоління підросте. Щоб в ньому не була закладена з дитинства та ненависть до всього українського.
І 2020 року наші правоохоронні структури ловили диверсійно-розвідувальні групи, в яких були хлопці 21-22 років. А давайте порахуємо, скільки їм було, коли вони почали жити в нових реаліях ЛНР. І ці люди за сім років уже зненавиділи нас і пішли в диверсійно-розвідувальні групи, щоб нас вбивати. Ми за 30 років незалежності України не пройшли шлях від населення до нації. Але всі щаблі перестрибнули й пройшли за тиждень війни. Вона миттєво згуртувала. Я спілкувався 2019 року з послом Німеччини в Україні. Спитав: "Зараз якраз 30 років, як впала Берлінська стіна. Німці об'єдналися - східні й західні. А ментально однакові вже?" Вона сказала: "Ні". То в них не було такої війни, як у нас", - розповідає Сергій Гайдай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Міста, які заважають окупантам, знищуватимуть в нуль. Буде багато жертв" - Сергій Гайдай

Для адаптації у вільному світі людям, які тривалий час були на непідконтрольних територіях, допоможе інформаційний вакуум - тобто відсутність російської пропаганди, вважає голова Луганської ОВА.

"Колись Останкінська вежа почала палати дуже потужно. Там сигнал навіть пропав. Туди кинули всі зусилля, щоб відремонтувати за три доби. І полагодили. Чітко розуміли, якщо ця вежа не транслюватиме брехню, то люди почнуть шукати інформацію в інших джерелах. Сумніватимуться. Можливо, відкриються очі, що вся країна - фейк", - каже Сергій Гайдай.

Через відсутність альтернативних джерел інформації, люди там сприймають за належне рівень життя, подібний до 1960-х. Також тому й раділи визнанню так званих республік у РФ, додає голова ОВА.

"Зомбовані люди на раніше окупованих територіях плескали, раділи невідомо чому. Вони не знають, що таке розрахуватися у магазині годинником - Apple Watch. Це повернення у 1960-ті. Це жах, але їх все влаштовує".

На Луганщині тривають бої. Угруповання росіян на там налічує майже 60 тис. живої сили. Мешканців населених пунктів області закликають терміново евакуюватися, доки є така можливість.

Зараз ви читаєте новину «"Це жах, але їх все влаштовує" - як знайти спільну мову з українцями після восьми років життя в окупації РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі