субота, 03 листопада 2007 13:16

Чавес може стати безстроковим президентом Венесуели

Національна асамблея Венесуели переважною більшістю голосів схвалила проект змін до Конституції країни

Проект, схвалений парламентом, пропонує 69 поправок, серед них  - збільшення терміну президентських повноважень з 6 до 7 років і відміна обмеження на участь у виборах однієї людини.

Також депутати висловилися за надання уряду повноважень з експропріації приватної власності без рішення суду, встановлення повного контролю над центральним банком країни, введення нового виду власності за типом кооперативного управління, дозвіл силовим структурам затримувати громадян без санкції суду в умовах надзвичайного положення.

Таким чином, якщо поправки будуть прийняті, президент Венесуели Уго Чавес зможе залишитися на чолі країни ще багато років. Чавес у вересні  ц.р. наголосив, що готовий залишитися на посту до 2027г. "Мені потрібно більше часу, щоб завершити те, що я почав", - заявив Чавес в радіозверненні до венесуельців.

 2 грудня 2007 р. під час референдуму громадянам належить остаточно відповісти на запитання, чи готові вони прийняти запропоновані президентом реформи.

Зазначимо, що в п"ятницю 2 листопада в столиці Венесуели пройшла численна демонстрація противників реформ Конституції. Десятки тисяч людей   висловили свій протест  стосовно того, що завдяки змінам основного закону Чавес зможе правити країною до 2027г. Ініціаторами акції стали студенти університету Каракаса. Крім того, молодь висловилася проти введення урядового контролю над центральним банком країни і дозволу силовим структурам затримувати громадян без санкції суду.

Демонстрація переросла в зіткнення з поліцією і військами, які застосували гумові палиці, сльозогінний газ і водомети для розгону людей.

Нагадаємо, що раніше проти планів Чавеса виступила церква Венесуели. Вона назвала зміни до  Конституції "авторитарними" і закликала громадян добре зважити усі "за і проти" перед "важливим рішенням".

За матеріалами РБК

Зараз ви читаєте новину «Чавес може стати безстроковим президентом Венесуели». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі