понеділок, 05 січня 2015 16:55

Бюджет має викривлені пріоритети - експерт

Бюджет має викривлені пріоритети - експерт
Фото: clubstroitel.com

Бюджет на цей рік не направлений на підйом економіки. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав колишній міністр економіки Володимир Лановий.

"Бюджет написаний так, щоб зібрати гроші у будь-який спосіб, підвищити податки, при цьому скоротивши видатки, в тому числі на потреби розвитку суспільства. Це політично неправильно. У будь-якому бюджеті головним є політичний пріоритет. Як правильно, це соціально-культурний розвиток суспільства. А у нас про це не йдеться - маємо викривлені пріоритети. Загальним підхід є неконструктивним", - зазначив він.

За словами економіста, плюсом документу є лише підвищення військового потенціалу. "Але в інших складових суспільство не може не розвиватися та не укріплювати економіку. Якщо вона продовжить розвалюватися, завтра вже не буде можливості виділити такі кошти на оборону України. Не можна за рахунок тиску на економіку вирішувати військове питання. Треба ще не забувати, що головне не зібрати гроші, а довести їх до логічного використання. Якщо тут не створена система контролю, то не факт, що реально виділятимуть необхідну кількість коштів. Без реформування освоювати фінанси не можна, про що нам говорять зарубіжні партнери", - наголосив Лановий.

Екс-міністр зауважив, що незрозумілою лишається грошово-кредитна політика, яка у 2014 році сприяла збіднінню людей, падінню виробництва та втраті інвестиційних коштів. "У нас немає концепції витрачання коштів, нормативних розрахунків. Це неприйнятно для управління державою. Невідомо, що буде на Сході, із Кримом, зокрема в питанні торгівлі, та з економікою. Ніхто не може визначити, на що зараз краще витрачати військові кошти. Чуємо багато лозунгів, але немає дій, наповнених змістом. 15 лютого збираються вносити зміни до бюджету. А навіщо його було приймати й одразу казати, що він - недосконалий?", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Бюджет має викривлені пріоритети - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі