понеділок, 15 вересня 2008 09:21

БЮТ: Померла не тільки коаліція, але і НУ з Ющенком

Перший етап політичної кризи-2008 закінчився: у суботу закінчився десятиденний термін, відведений на відновлення коаліції БЮТ і НУ-НС.

Залишилася лише формальність - у вівторок про остаточний її розпад повинен оголосити спікер Ради АрсенійЯценюк. І цей невеликий відрізок часу між позавчора і у вівторок дає можливість зробити останній ривок до порятунку коаліції. Втім, в його успішність ніхто не вірить.

"Юридично коаліція ще існує, - сказав депутат від НУ-НС Юрій Кармазін. На його думку, існує зачіпка - під заявою фракції про вихід з коаліції було 30 підписів, а ще 9 депутатів давали згоду по телефону. Але 30 осіб - це менше половини НУ-НС. Втім, Кармазін теж чекає у вівторок заяви Яценюка. Інша справа, що навіть після "смерті" старої коаліції він бачить можливість створення нової - у складі НУ-НС, БЮТ і Блоку Литвина.

Рятувати коаліцію навряд чи прийде і Блок Тимошенко. "Юридично фракція НУ-НС поставила хрест на коаліції тим, що в 10-денний термін не відкликала своєї заяви, - пояснив нардеп з БЮТ Валерій Писаренко. - Тому у вівторок спікер зобов"язаний оголосити про припинення діяльності демкоаліції".

Більше того, на думку депутата, фракції НУ-НС вже не існує, тому круглий стіл з нею не має сенсу: "Наша Україна" розпалася на окремі партії, і сьогодні треба поставити хрест на надгробку не тільки демкоаліції, але і політичної сили "Наша Україна", і її колишнього лідера Віктора Андрійовича Ющенка. Як суб"єкти політики вони канули в історію", пише "Сегодня".

У вівторок повинна початися нова коаліціада. Щоправда, всі сходяться на тому, що вона обмежиться переговорами Партії Регіонів з Блоком Тимошенко. Але чи будуть вони вдалими? У обох фракціях немає єдності думок із цього приводу.

Нардеп з БЮТ Сергій Соболєв сказав, що вважає реальнішими дострокові вибори - мовляв, дуже сильні суперечності між ПР і Тимошенко (схожої думки дотримуються і деякі інші нардепи від БЮТ із Західної України).

Валерій Писаренко говорить, що ідею коаліції з Януковичем більшість фракції підтримують: "Три переїзди дорівнюють пожежі, як і треті вибори за три роки. Ми не хочемо пожежі в Україні". Тому БЮТ готовий почати переговори з ПР.

Схожа ситуація і в Партії Регіонів - тут, за неофіційною інформацією, проти коаліції з БЮТ виступають впливові регіонали - Рінат Ахметов, його соратник Борис Колесніков і найближчий радник Віктора Януковича Сергій Льовочкін.

На їх думку орієнтується значна частина депутатів фракції. Але депутат Василь Хара сказав, що більшість ПР все-таки схиляються до коаліції з бютівцями: "Ющенка представляє небезпеку для країни, і в такий важкий момент треба об"єднуватися".

ForUm.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ: Померла не тільки коаліція, але і НУ з Ющенком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі