четвер, 14 березня 2019 08:30

Була Революція гідності, а тепер може бути контрреволюція негідників - група "Першого грудня"
3

Ініціативна група "Першого грудня" закликала провести вибори президента чесно, а голосувати - відповідально
Фото: Gazeta.ua
Ініціативна група "Першого грудня" закликала провести вибори президента чесно, а голосувати - відповідально
Ініціативна група "Першого грудня" закликала провести вибори президента чесно, а голосувати - відповідально

Ініціативна група "Першого грудня" закликала кандидатів у президенти провести чесні вибори. Про це Мирослав Маринович, Йосип Зісельс і Вадим Скуратівський заявили в інформаційному агентстві "Укрінформ" 13 березня.

"Ми - за чесні вибори. Вибори без брудних технологій, які можуть скомпрометувати нас як державу, що заявила про свій намір бути цивілізованою", - пишуть автори звернення. Його підписали В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Країну заливає бруд, ми інфіковані ним. Тому повинні вибрати безпеку країни

"Маніпуляції та брудні технології творять фатальний ефект, який обертається проти тих, хто їх застосовує. У боротьбі всіх проти всіх суспільство не вірить нікому, - говорить правозахисник, релігієзнавець Мирослав Маринович через Skype.

- Перетворення виборів на клоунаду - це одвічна причина нашої національної руїни. Ми як суспільство не замислюємось, у що перетворили один з головних інструментів демократії. Зараз це цунамі з компроматів і чорного піару. Мета штабів - знищити небезпечних противників. Чи є ми відповідальними громадянами чи нам зручно жити у диктатурі?

Країну заливає бруд, ми інфіковані ним. Тому повинні вибрати безпеку країни. У країні, окупованій Росією, будемо боротись за права людини знову у ГУЛАГу. З нинішнього набору кандидатів найбільше гарантує безпеку держави Петро Порошенко. У кривих дзеркалах його здобутки зазнали спотворень. Ми хочемо, щоб їх не забували. У нього були прорахунки, тому підтримуючи його, розраховуємо на виправлення помилок. Наша боротьба за цінності на цих виборах не має зупинитись. Бруд у владі - це квінтесенція бруду, який булькає у народі. Якщо хочемо змінити цінності влади, маємо почати з себе".

"Для нас безпека країни - найважливіше, що є сьогодні. Якщо її не буде, не буде нічого, - говорить Йосип Зісельс, дисидент, керівник Конгресу національних громад України.

- Буде безпека, буде і незалежність. Ми можемо критикувати владу, але так було не завжди. Ми пережили радянські часи і знаємо, що там такого не було. З Порошенком можна розмовляти. Тільки ми можемо захистити країну. Перекладати відповідальність ми не можемо. Тому закликаємо до неї. Повинні шукати можливості і виправляти країну. Але якщо не захистимо, то нічого не матимемо.

У суспільстві існує подвійна бухгалтерія. Коли йдеться про негаразди, їх ніби розглядають у телескоп. Коли мова заходить про здобутки, телескоп відкладають. Це кампанія з дискредитації Порошенка.

Він доклався до реформування армії. Ретельно цим займався 2014-го, коли на все військо було 2 тисячі боєздатних вояків. Поки добровольці взялися стримувати російську агресію, за півроку армія піднялась. Тепер маємо 250 тисяч людей.

Майже половина виборців готові проголосувати за популістів. І кандидати приймають на себе ці ролі. Ми наполягаємо на дебатах, щоб популістські гасла не пройшли. Щоб люди бачили, кого обирають. Маємо велику небезпеку. Через деяких кандидатів Росія намагатиметься провести реванш. Хтось буде намагатися повернути нас у минуле, до Росії. Але у них не вийде.

У нас брудні вибори. Штаби кандидатів не гребують жодними засобами. Для них влада є самоціллю - не країна, не люди, не підвищення добробуту. Вони вирішують тільки, як дістатись до влади. Багато популістів обіцяють будь-що. Але ми повинні зрозуміти, що ні за рік, ні за два не буде добре. Тільки той кандидат відповідальний, який налаштовує нас на довгий шлях".

Сусідня країна захоче нас вдарити, як би не закінчились вибори. Треба готуватись

Чесних виборів вимагає наша історія, стверджують у заяві представники "Першого грудня".

"Росія хоче поширитись по всьому світу - так було під час Мазепи і Петра І, щось схоже відбувається сьогодні. Доводиться обирати персонажа, який може зупинити анексію, - каже культуролог Вадим Скуратівський.

- Ніхто крім Порошенка не впорається із тим, що може трапитись. Якщо станеться нова анексія України, то почнеться руїна. Але цього разу може бути востаннє. Найбільше досягнення Порошенка - що Україна досі існує.

Багато залежить від нас, щоб так звані Харківські угоди не перетворились на гіпердомовленості. В результаті яких Україна стане частиною сусідньої імперії. Якщо буде катастрофа, то погано буде всім. Головною проблемою буде не дурість політичних клоунів. Сусідня країна захоче нас вдарити, як би не закінчились вибори. Треба готуватись до провокацій, жанри яких ми ще не знаємо. Тоталітарна епоха хоче взяти реванш. У нас була Революція гідності, а тепер може бути контрреволюція негідників. Маємо порятувати Україну і світ".

Головною проблемою автори звернення називають брак постійного діалогу між владою і суспільством - "за його відсутності про успіхи Україні годі і мріяти". Петра Порошенка закликають виправити помилки.

Зараз ви читаєте новину «Була Революція гідності, а тепер може бути контрреволюція негідників - група "Першого грудня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі