середа, 05 листопада 2008 08:53

Брати Клюєви купили 70% акцій "Промінвестбанку"

Брати Клюєви купили 70% акцій "Промінвестбанку"

Народні депутати від Партії регіонів, брати Сергій і Андрій Клюєви стали власниками 70% акцій "Промінвестбанку" (ПІБ) і планують з відома Нацбанку його санувати, призначивши головою правління екс-главу "Індекс-банку" Францкевича.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна". Протягом двох тижнів він повинен надати чіткий план санації і провести докапіталізацію банка. Після цього Нацбанк виведе з ПІБ тимчасову адміністрацію і зніме мораторій на виконання вимог кредиторів.

Один з претендентів на покупку "Промінвестбанку" повідомив, що брати Клюєви "отримали безкоштовно" 50% акцій ПІБ. При цьому джерело в Нацбанку відзначило, що брати Клюєви оволоділи більшим пакетом акцій.

"У телеграмі з внутрішньої пошти ПІБ фігурували "інвестори, які володіють 70% акцій". У документі наголошується, що формується новий склад наглядової ради і правління, на посаду голови якого запропонований Ігор Францкевич", - сказав він.

Прес-секретар ПІБ Світлана Кушнір повідомила, що тимчасовий адміністратор Володимир Кротюк вже представив екс-голову правління "Індекс-банку" і "Райффайзенбанку Україна" Францкевича як першого заступника голови правління ПІБ, і вчора ж він приступив до роботи.

Нацбанк призначив в ПІБ тимчасову адміністрацію, усунув від виконання обов"язків його керівництво і ввів піврічний мораторій на задоволення вимог кредиторів 7 жовтня ц.р.

Власники ПІБ - сім"я Матвієнко - і представники НБУ називали причиною введення тимчасової адміністрації рейдерську атаку на установу, після якої вкладники ПІБ стали масово знімати депозити, і Нацбанк був вимушений видати йому кредитну лінію на 5 млрд грн. Сім"я Матвієнко вже два місяці шукає стратегічного інвестора, найнявши для продажу ПІБ два інвестиційні банки.

Джерело в НБУ повідомило, що на Францкевича покладений обов"язок разом з тимчасовим адміністратором скласти план санації ПІБ.

"Впродовж двох тижнів має бути розроблений план фінансового оздоровлення банку, - сказав він. - Після його затвердження Нацбанком буде скасована тимчасова адміністрація і знятий мораторій на повернення коштів. Представникам тимчасового адміністратора дано завдання розпочати підготовку до передачі справ новому правлінню".

Він додав, що завтра планується провести прес-конференцію і оголосити про операцію, а брати Клюєви повинні будуть до виведення тимчасової адміністрації провести додаткову емісію акцій. "Як вони підвищать ліквідність банку, я не знаю, тому що була негласна інформація, що уряд виділить Ощадбанку і "Укрексімбанку" по 1 млрд грн, за які вони викуплять нові акції ПІБ, - сказав чиновник. - Я думаю, пізніше Нацбанк ще рефінансуватиме ПІБ. За найскромнішими підрахунками, на це потрібно не менше 10 млрд грн".

Але 31 жовтня депутати прийняли закон, згідно якому націоналізація ПІБ пройде на загальних підставах.

"Я пояснював в Кабміні, що зробити це тепер неможливо, хоча і був раніше готовий допомогти вкладникам ПІБ", - сказав голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей.

Голова правління "Укрексімбанку" Віктор Капустін із самого початку був проти цієї ідеї. "Коли на зустрічі з президентом його запитали, що він думає про санацію ПІБ "Укрексімбанком", він відповів: "Ви що, замість одного проблемного банку хочете отримати два?", - повідомили два банкіри-учасники зустрічі з президентом.

Гулей вважає, що залучення в ПІБ Францкевича говорить про серйозність намірів нових інвесторів, які швидко виведуть банк з кризи.

На думку експертів, брати Клюєви давно планували отримати контроль над ПІБ. За словами одного з банкірів, навесні брати Клюєви пропонували сім"ї Матвієнко 1 млрд дол. за акції, потім - 500 млн дол., а потім 300 млн дол.

За даними Нацбанку, на 1 липня "Промінвестбанк" серед 178 українських банків займав шосте місце за активами (27,539 млрд грн) із статутним капіталом 200,175 млн грн, власним капіталом 2,8 млрд грн і зобов"язаннями у розмірі 21,876 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Брати Клюєви купили 70% акцій "Промінвестбанку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі