пʼятниця, 30 серпня 2024 07:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Боррель оцінив операцію ЗСУ під Курськом

Боррель оцінив операцію ЗСУ під Курськом
Операція України під Курськом розбила міф про непереможність РФ. Фото: eastnews.ua

Контрнаступ ЗСУ в Курській області РФ розбив міф про непереможність Росії.

Водночас Україна надалі потребує більше підтримки від Європейського Союзу для успіху в боротьбі проти російської агресії, заявив у Брюсселі під час пресконференції високий представник ЄС Жозеп Боррель.

"Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, як ця операція розвінчала міф про російську непереможність. У лютому, два роки тому, російський диктатор розпочав цю війну, вважаючи, що вона триватиме кілька тижнів. Вона триває вже кілька років, а Володимир Путін не в Києві, він відводить війська та поступається російськими територіями, які піддаються атакам", - сказав він.

У Брюсселі відбулася неформальна зустріч Ради міністрів Євросоюзу із закордонних справ, головним питанням якої було продовження та посилення військової підтримки Києву. Сьогодні це питання буде розглянуто під час неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський генерал назвав головні цілі операції ЗСУ на Курщині

Останні кілька літніх місяців були дуже важкими й кривавими. Минулого тижня, 26 серпня, Росія здійснила масовану атаку проти України з використанням понад 300 ракет та дронів протягом лише одного дня. Цілями такого нападу була критична енергетична інфраструктура України, а також лікарні та центри охорони здоров'я. За словами високого представника ЄС, надалі можна очікувати більше таких атак, тому що Росія хоче погрузити всю Україну у темряву та холод наступної зими.

Боррель висловив переконання, що за належного рівня підтримки ЄС українські сили можуть не лише оборонятися та стримувати російські війська, але й виштовхати агресора.

"Ми отримали багато інформації про розвиток ситуації на полі бою. Протиповітряна оборона залишається екзистенційною для України. Тож послання від Кулеби було кристально чітким: європейська підтримка привносить зміни, але її затримки коштують надто дорого. Україна може бути дуже успішною на полі бою, якщо ми справді будемо робити все належне, і робити це вчасно. Затримки вимірюються людськими життями", - наголосив високий представник ЄС.

Саме тому ЄС, за його словами, має прискорити та збільшити військові постачання для України.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що українські війська взяли під контроль 100 населених пунктів у Курській області і просуваються. Йдеться про 1294 кв. км території.

За його словами, українські війська продовжують просуватися вперед, завдавати росіянам відчутних втрат у живій силі і техніці.

Зараз ви читаєте новину «Боррель оцінив операцію ЗСУ під Курськом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі