вівторок, 17 березня 2020 00:34

Боротьба з коронавірусом: неслухняним пацієнтам готують жорсткі штрафи, а лікарям - супернадбавки

Боротьба з коронавірусом: неслухняним пацієнтам готують жорсткі штрафи, а лікарям - супернадбавки
Лікарям планують надбавки до 200%.

Верховна Рада голосуватиме законопроєкт про запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби.

Про це сказав голова комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, нардеп від "Слуги народу" Михайло Радуцький в ефірі телеканалу ICTV.

"За чотири дні разом із представниками від усіх депутатських груп і фракцій відпрацьовували законопроєкт, який підготувало Міністерство охорони здоров'я. Законопроєкт про внесення змін у деякі закони та законодавчі акти, направлені на боротьбу з поширенням коронавірусу.

Наприклад законопроєкт 3219. У нього внесені такі речі. Оперативна закупівля товарів, робіт та послуг, необхідних для ліквідації та недопущення епідемії коронавірусу. Щоб максимально зменшити термін, який МОЗу треба, щоб закуповувати, не через ProZorro. Але ми ввели кримінальну відповідальність, якщо ці закупівлі будуть відбуватися за перевищеною ціною, якщо будуть якісь махінації, то немає терміну давності. Закон приймається на три місяці, але і через рік, два треба буде відповісти, якщо буде щось зроблено не так.

Звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів та виробів медичного призначення, що закуповуються для боротьби з коронавірусом.

Надаємо населенню можливість працювати дистанційно в умовах карантину або іти у відпустку.

Віднесення введення карантину до форс-мажорних обставин. Що маємо на увазі? Президент каже, треба закривати наприклад кінотеатри чи розважальні центри, спортклуби. Це бізнес, люди підписали якісь угоди. То ми кажемо, що під час цього надзвичайного стану ми можемо відносити карантин до форс-мажорних ситуацій, що дає право не виконувати цю угоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський не виключає надзвичайний стан

Також адмінвідповідальність за порушення обсервації і кримінальна відповідальність за умисне зараження. Це теж діє тільки на термін дії цього закону.

Нам закидають, що людей будуть хапати на вулиці. Мається на увазі, що людина має підтверджений лабораторно, лікарем діагноз - коронавірус. І є дві речі, якщо легка форма - відправляється додому у самоізоляцію. Або якщо важка - йде в лікарню, у інфекційне відділення. Людина порушує правила самоізоляції, виходить в місто. Наприклад, сідає у метро. Вона наражає людей на небезпеку, їх заражає. І тут поліція повинна мати право накласти або штраф або затримати цю людину. Бо сьогодні у неї (поліції. - Gazeta.ua) такого права немає. Не хочемо отримати те, що має Італія, де вірус зараз лютує.

Тому люди, знаючи що буде кримінальна відповідальність або великі штрафи (штрафи будуть від 17 до 34 тисяч гривень за порушення обсервації), будуть розуміти, що цього не треба робити", - розповів Радуцький.

"Є дефіцит лікарів, медичних сестер, санітарок. Сьогодні ці люди будуть у зоні лиха. І цим людям, ми ухвалили рішення, будуть додаткові надбавки до 200% за те, що вони будуть працювати з людьми, які є заражені коронавірусом. Це дуже доречне у цьому законопроєкті.

Також законопроєкт дозволяє людям не відмикати їх від світла, водопостачання, якщо вони, знаходячись на карантині не сплатили своєчасно комунальні послуги. Щоб вони не були позбавлені субсидій. Законопроєкт відтерміновує час, коли настають штрафні санкції. Тільки уряд каже, що карантин закінчився, починається етап, коли люди мають повертатися до нормального життя.

У законопроєкті дозволено державним реєстраторам, таким як ЦНАПи (люди будуть відправлені на дистанційність) порушувати термін видачі довідок", - заявив голова комітету.

У вівторок 17 березня Верховна Рада проведе позачергове засідання.

Зараз ви читаєте новину «Боротьба з коронавірусом: неслухняним пацієнтам готують жорсткі штрафи, а лікарям - супернадбавки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі