вівторок, 18 червня 2013 19:00

"Батьківщина" не поспішатиме виганяти Гриценка, а підштовхуватиме його вийти самостійно - експерт

"Батьківщина" не поспішатиме виганяти Гриценка, а підштовхуватиме його вийти самостійно - експерт
Кость Бондаренко Фото: telegraf.com.ua

Коли нардепи з фракції "Батьківщина" кажуть, що Анатолія Гриценка фінансує влада, це той випадок, коли кричать "Тримайте злодія" нечесні люди. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Кость Бондаренко.

"Арсеній Яценюк дуже болісно сприймає критику і не терпить жодної фракційності. Було зрозуміло з самого початку, що рано чи пізно має виникнути скандал між ним та Гриценком, який завжди має свою позицію. Двом лідерам тісно у рамках однієї фракції. Демократичні процедури не передбачають виключення за критику. Це можна зробити, якщо будуть якісь серйозніші проступки. Зараз Гриценка намагаються спонукати до того, щоб він вийшов з фракції сам. Так само в епоху "раннього Сталіна" у 20-ті роки з Комуністичної партії не виключали опозиціонерів, а намагалися спонукати до виходу", - каже політолог.

На його думку, Гриценка включили до списку, бо у нього є імідж принципового політика, з доволі чіткими поглядами.

"Він має серйозний авторитет серед військових, чимало прихильників серед інтелігенції. Присутність Гриценка додавала авторитету опозиції. Цікавий ефект синергії — Гриценко сам по собі - неелекторальний політик, не може вигравати президентські кампанії, показує доволі невисокі результати. А от як член команди він її досить суттєво посилює. Критика, правдолюбство - частина характеру Гриценка. Він абсолютно органічний у своїй принциповості", - вважає він.

Політолог впевнений, що Гриценко — справжній опозиціонер, тому залишається в "Батьківщині".

"У "Свободу" не піде, бо має інші погляди. Гриценко — такий тип політика, який у 18-му році приєднався б до гетьмана Скоропадського чи Білої гвардії. Але не подався би підтримувати Махна чи Петлюру. Від цього він не стає меншим українцем чи патріотом. Гриценко керується поняттями офіцерської честі, слова і так далі. При цьому дуже часто не розуміє політичних нюансів на зразок, що не завжди "так" означає "так", іноді буває й навпаки. Ця дипломатія не для нього. Коли у "Батьківщині" говорять, що його фінансує влада, це той випадок, коли кричить "Тримайте злодія" той, хто сам є злодієм. Гриценко не буде розмінюватися на зайвий мільйон, не женеться за великими прибутками, а дбає про своє ім'я", - розмірковує політолог.

Він прогнозує, що конфлікт між Гриценком та Яценюком триватиме і надалі.

"Фракція не поспішатиме виганяти Гриценка, а буде підштовхувати його вийти з неї самостійно. Вже є пропозиція від Віталія Кличка увійти до його політичної сили. Можливо, Гриценко нею скористається цієї нагодою. Конфлікт ніяк не впливає на Яценюка та його імідж. У нього він уже сформований у середовищі "Батьківщини". Одні вважають його ледь не реінкарнацією Тимошенко в політиці, інші — вискочкою і людиною, яка випадково опинилася на лідерських позиціях", - говорить експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Батьківщина" не поспішатиме виганяти Гриценка, а підштовхуватиме його вийти самостійно - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі